Koalicija: Slučaj 021, sudske presude koje guše medijske slobode

Protiv medija koji nisu bliski vlasti vode se ekspeditivni procesi sa izuzetno visokim kaznama, dok su oni protiv režimskih medija beskrajno dugi i sa neizvesnim ishodom

26. jan 2017

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazala je danas da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv novosadskog portala 021 pokazuju da sudska praksa u Srbiji ozbiljno dovodi u pitanje opstanak medija, pogotovo lokalnih i regionalnih, te da su visine kazni potpuno neusklađene sa njihovim finansijskim mogućnostima.

„Sve češće smo, osim toga, svedoci i ‘neobičnih’ presuda za koje se može reći da ugrožavaju medijske slobode i medijski pluralizam i da svakako nisu usklađene sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“, navodi se u saopštenju Koalicije.

U saopštenju se podseća da sudska praksa ovog suda, „koja bi trebalo da bude sastavni deo našeg pravosudnog sistema“, ima razvijene mehanizme zaštite slobode izražavanja koji, između ostalog, podrazumevaju i to da visoke kazne koje mogu da uguše medij predstavljaju direktan udar na tu slobodu.

Koalicija ocenjuje da i ove presude novosadskom portalu 021, koji je kažnjen sa čak 785.000 dinara u kratkom vremenskom periodu u dva odvojena postupka, zahtevaju ozbiljno preispitivanje uloge pravosuđa u sferi medija, odnosno široku javnu raspravu koja bi trebalo da ima cilj zaštitu koncepta medijskih sloboda, kao i izmenu sudske prakse i, eventualno, zakonskih rešenja.

U saopštenju se podseća da je za neovlašćene objave fotografije, za koju je portal 021 prvobitno imao usmenu saglasnost dopisnice Kurira iz Novog Sada, Radio 021 kažnjen sa 164.000 dinara, što sa sudskim troškovima iznosi oko 250.000 dinara. Takođe, za istraživački tekst o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje u novosadskim klubovima, a po tužbi dva policajca, čija imena nisu navedena u tekstu, već su se u njemu prepoznali, sud je 021 kaznio sa maksimalnih 400.000 dinara, što uključujući sudske troškove ukupno iznosi 535.000 dinara.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

AOM: Mehanizam pritiska vlasti

I Asocijacija onlajn medija (AOM) ocenila je da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv novosadskog portala 021 predstavljaju deo „svojevrsne sudske kampanje gušenja medijskih sloboda, odnosno medija koji drže do profesionalnih standarda i kritičkog otklona od vlasti“.

„Sada se već jasno može prepoznati pravilo u sudskim procesima protiv medija koji nisu bliski vlasti – svedočimo ekspeditivnim procesima i izuzetno visokim kaznama, za razliku od procesa koji se vode protiv režimskih medija a koji traju beskrajno dugo sa neizvesnim ishodom“, napominje se u saopštenju AOM-a.

AOM je ocenio i da je vlast uspostavila još jedan efikasan mehanizam pritiska na medijske slobode, te pozvao domaće i međunarodne organizacije da, u kontekstu pregovaračkog procesa Srbije sa EU, posebno prate odnos pravosuđa prema medijima.

U saopštenju se navodi da sudska praksa u medijskim procesima u Srbiji nije usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

AOM je pozvao novinare i medije da svoja prava, nakon što iscrpe sve domaće pravne lekove, potraže u Strazburu.

„U tom smislu, novinarske i medijske organizacije, kao i međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu izražavanja, trebalo bi da im u tom procesu pruže punu pravnu i svaku drugu podršku“, napominje se u saopštenju i dodaje da je jedna od ustanovljenih praksi suda u Strazburu i ta da drakonske novčane kazne protiv medija predstavljaju udar na slobodu izražavanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga