Koalicija: Serijskim tužbama moćnici finansijski iscrpljuju nezavisne medije

"Mediji koji nisu bliski vlasti višestruko izloženi raznim pritiscima"

01. feb 2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM upozorila je danas da gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala Krik predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija je skrenula pažnju javnosti da se i ranije dešavalo da moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medije, sa ciljem da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje.

„Naime, i pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili, u boljem slučaju, značajno otežavaju njihov rad“, navodi se u saopštenju.

Koalicija podseća i da su mediji koji nisu bliski vlasti višestruko izloženi raznim pritiscima, a da im je istovremeno onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se, sa druge strane, nekontrolisano sliva na račune „podobnih“ medijskih kuća.

„Pored tužbi i čestih presuda koji ne idu u korist nezavisnim medijima, oni su takođe izloženi veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane“, ukazuje Koalicija.

U saopštenju se podseća da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika novinarskih, medijskih i organizacija civilnog društva, okupljenih u Grupu za slobodu medija, sa premijerkom Anom Brnabić, i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija – „ništa suštinski nije promenilo, ukoliko u to ne računamo dalje urušavanje medijskih sloboda i položaja novinara i medija“.

Koalicija je poručila i da „u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti“, potrebno pokazati visok stepen međusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga