Koalicija sa onima koji pobede na izborima u Vojvodini

SNS ni za milimetar nije lošiji koalicioni partner, nego što je u prethodnim godinama bila DS

23. dec 2015

Predsednik saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan pastor izjavio je da će ta stranka nakon izbora biti u koaliciji sa onima koje izglasaju većinski glasači.

Pastor je za portal Vojvodina danas (www.vajma.info) rekao da jedina partija s kojom SVM ne bi sarađivao jeste Srpska radikalna stranka (SRS) i dodao da Srpska napredna stranka (SNS), s kojom je SVM u koalicji na državnom nivou, “ni za milimetar” nije lošiji koalicioni partner, nego što je u prethodnim godinama bila Demokratska stranka (DS), “štaviše”.

“Budućeg koalicionog partnera SVM-a u Vojvodini odlučiće većinski glasači, jer će oni doneti odluku o onome što će se dešavati u srpskom političkom prostoru. Mislim da je to manje-više ono što je sad u Beogradu”, kazao je Pastor.

On je oštro kritikovao nevladinu organizaciju Mađarski pokret, koju su formirali neki bivši funkcioneri SVM-a, i ocenio da je Mađarski pokret  formirala “šačica” ljudi koju pokreće lični interes, mržnja i zavist.

“Cela priča je iracionalna, jer je rušilačka… Ako se raspadne političko predstavništvo vojvođanske mađarske zajednice, onda ono nikad više neće moći biti ponovo izgrađeno”, rekao je Pastor.

Na pitanje da li sebe smatra autokratom, Pastor je rekao da nije autokrata kada se razgovara, ali jeste autokrata kada se rasprave stvari i donesu odluke, koje onda treba da obavezuju sve.

„Poslednjih meseci se dešava to da oni koji su sedeli za stolom kada smo se dogovarali o pravilima igre samo krše ta pravila. Dok su bili na pozicijama na kojima su bili, bilo je sve u redu, sada kad su dospeli na margine svojom odlukom, zbog rezultata unutrašnjih izbora ili zbog kršenja pravila igre koja su i sami usvojili, sad sam ja autokrata”, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, problem sa ljudima koji su ušli u Mađarski pokret je u tome što se osećaju povređeno, a nekima od njih je „ispala sisa iz usta”.

“Neki su navikli da oni odlučuju tokom 20-25 godina, a sada kada su sebe doveli u situaciju da ne mogu da odlučuju, sada se suprotstavljaju svemu što su predstavljali tokom prethodnih 25 godina. Do sada je sve bilo dobro, a sada je kao tiranija i nema slobode medija”, rekao je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga