Koalicija prEUgovor: Srbija stagnira ili nazaduje na EU putu

"Srbija u poslednjih šest meseci nije ostvarila nikakav značajni napredak"

13. apr 2018

Srbija stagnira ili nazaduje u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24, u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, istakle su u Novom danu Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, čije su organizacije deo Koalicije prEUgovor.

Nova EU Strategija proširenja na Zapadni Balkan je objavljena u februaru i najavila je moguć datum članstva Srbije u Uniji. Uskoro će Evropska komisija objaviti i Izveštaj o Srbiji. Koalicija prEUgovor predstaviće danas svoj nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24, kao i ocenu pristupa Vlade Srbije i Evropske unije reformama.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku podsetila je da se u Strategiji EU vladavina prava ističe kao ključ i preduslov za sve ostale reforme.

Srbija u poslednjih šest meseci, međutim, nije ostvarila nikakav značajni napredak, jedino je usvojen Akcioni plan o usaglašavanju zakona sa evropskim zakonodavstvom, koji predviđa da svi zakoni budu usaglašeni sa evropskim do 2021. godine, a da se u potpunosti primenjuju do 2023, navodi Stojanović Gajić.

Institucije su, kako kaže, bile nepotrebno zaustavljane zbog lokalnih izbora u tri grada, kada parlament nije radio dva meseca zbog čega nisu usvojeni zakoni koji su još u decembru u skupštinsku proceduru ušli po hitnom postupku, bez prethodne javne rasprave.

Predloženi zakoni o policiji, BIA, odbrani i vojsci pritom snižavaju nivo demokratske kontrole nad tim institucijama, ukazuje Stojanović Gajić i navodi primer iz zakona o policiji gde je ministru unutrašnjih poslova omogućeno da u izuzetnim okolnostima, koje nisu definisane, zaposli policajca ili mu omogući napredak u službi.

Stojanović Gajić dodaje i da će, prema informacijama koje ima iz Brisela, izveštaj Evropske komisije o Srbiji biti kritičniji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga