Koalicija: Ponovo raspisati konkurs za javno informisanje u Kikindi

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je danas od opštinskih vlasti u Kikindi da ponište i ponov…

08. feb 2016

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je danas od opštinskih vlasti u Kikindi da ponište i ponovo rapišu konkurs za dodelu sredstava medijima i ocenila da je prethodni konkurs bio “nelegalan i nelegitiman” i u neskladu sa Zakonom o javnom informisanju i sa Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja podsetila je da je od Opštine Kikinda prethodno zatražila da raspisani konkurs uskladi sa medijskom legislativom, ali se lokalna vlast “oglušila o zahtev koalicije i čitav proces sprovela suprotno odrebama zakona”.

S obzrom na to da je lokalna samouprava odbila da tekst konkursa uskladi sa zakonom, Koalicija je odlučila da ne šalje svoje kandidate za članove stručne komisije za ocenjivanje predloga projekata, jer nije htela da daje legitimitet posledicama javnog konkursa koji je protivzakonit, navodi se u saopštenju za javnost.

Objašnjava se da je Konkurs za javno informisanje opštine Kikinda sadržavao diskriminatorne odredbe koje su isključivale pojedine kategorije izdavača, ali i favorizovale pojedine medije, čime se prekršio princip zabrane diskriminacije koji je sastavni deo Zakona o javnom informisanju i medijima.

Koaliciju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Аsocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga