Koalicija osudila napade na račun predsednika NDNV Nedima Sejdinovića

"Vlast ovim dovode u pitanje smisao i svrsishodnost otpočetog dijaloga"

12. okt 2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja osudila je danas „pretnje, klevete i uvrede“ koje su predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću u Skupštini Srbije uputili prvi čovek poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i poslanik Marjan Rističević.

„Koalicija smatra da su Martinović i Rističević ovim činom ozbiljno ugrozili bezbednost kolege Sejdinovića, ali i izvršili ozbiljan atak na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte. Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, u okviru Tima za dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zahtevali na prvom mestu da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ali da se vlast očigledno oglušuje o ovaj zahtev i ozbiljno dovodi u pitanje smisao i svrsishodnost otpočetog dijaloga„, navodi se.

Koalicija je navela da je Martinović u sredu za skupštinskom govornicom, u okviru rasprave o ekološkim temama, tvrdio da Sejdinović „ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina“.

Potom je Rističević, dan kasnije, takođe u kontekstu rasprave o zagađenju životne sredine, poručio da se mora govoriti „i o duhovnom zagađenju“, te je pokazao i Sejdinovićevu fotografiju i rekao da je to čovek koji je vređao na društvenim mrežama hrišćane i da je to čovek koji je „sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža“.

„Novinarska i medijska udruženja će o ovom incidentu obavestiti međunarodne institucije i organizacije. Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 68 incidenata od početka ove godine. Od 2016. godine u bazi je zabeležio 60 slučajeva prozivanja, vređanja, omalovažavanja i diskriminacije novinara, medija, novinarskih i medijskih udruženja od strane nosilaca javnih funkcija“.

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga