- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Koalicija: Osnivanje REKOM-a je pokazatelj političke zrelosti lidera u regionu

Koalicija nevladinih organizacija iz regiona bivše Jugoslavije koja se zalaže za osnivanje Regionale komisije za žrtve ratova (REKOM) pozvala je danas lidere postjugoslovenskih država da osnuju REKOM i tako pokažu političku zrelost.

Koalicija za REKOM je pozdravila spremnost većine lidera postjugoslovenskih zemalja da na samitu Berlinskog procesa u Londonu, u julu 2018. godine, potpišu Sporazum o osnivanju REKOM-a.

Pozvali su predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da nastavi s podrškom Inicijativi za osnivanje REKOM-a, koju je pružao bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović i uz čiju stručnu podršku je sačinjen nacrt Statuta REKOM-a u oktobru 2014. godine.

Koalicija za REKOM je pozvala predsednicu Hrvatske i predsednika Slovenije Boruta Pahora, da se kao zemlje članice EU pridruže predsednicima Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije i bošnjačkom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine i imenuju lične izaslanike za pisanje Sporazuma o osnivanju REKOM-a, koji bi premijeri postjugoslovenskih zemalja potom potpisali na samitu Berlinskog procesa.

Koalicija za REKOM pozvala je Evropsku uniju da pruži jaču podrške Inicijativi za osnivanje REKOM-a.

Koalicija za REKOM je u Sarajevu 27. janaura 2018. godine održala Osmu skupštinu, a potom, 28. i 29. januara 2018. godine 11. po redu Forum za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!