Koalicija: Opština Bač ponovo prekršila medijske zakone

Proces izbora komisije u Baču i njenog rada bio netransparentan, a članovi komisije su potpuno nepoznati stručnoj javnosti

29. mar 2016

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorila je danas da je opština Bač i ove godine prekršila medijske zakone prilikom realizacije lokalnog konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

U saopštenju Koalicije se ističe da je ta opština i prošle godine kršila medijske zakone, zbog čega je Medijska koalicija protestovala i obavestila javnost i nadležne organe o tome.

„Slučaj Bača je samo još jedan, više nego jasan dokaz da da se moraju obezbediti mehanizmi sankcionisanja onih lokalnih samouprava i nadležnih u njima koji krše i praktično javno ismejavaju Zakon o javnom informisanju i medijima i podzakonske akte proizišle iz njega. U protivnom, medijski zakoni ne samo da će ostati mrtvo slovo nego će čak prouzrokovati i kontraefekte“, piše u saopštenju Koalicije.

Novinarska udruženja su dodala i da u ovom trenutku ne ulaze u kvalitet predloga projekata koje je „stručna komisija“ podržala i da upozoravaju da je proces izbora komisije u Baču i njenog rada bio u potpunosti netransparentan, a da su za članove komisije izabrane ličnosti potpuno nepoznate stručnoj javnosti.

U saopštenju se ističe, da prema informacijama Koalicije, najmanje jedan od članova je i zaposlen u lokalnoj samoupravi.

„Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine reprezentativna medijska i novinarska udruženja, predložila je svoje kandidate za članove komisije u Baču, ali niti jedan od njih nije izabran. Istovremeno, i pored pozivanja na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nismo uspeli da dobijemo informaciju ko su predlagači izabrane ‘stručne komisije'“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je podsetila da Zakon o javnom informisanjui i medijima predviđa formiranje nezavisnih komisija za ocenjivanje predloga projekata koje čine nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, a da većinu treba da sačinjavaju predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.

„Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres, sa velikom pažnjom prati sprovođenje medijskih zakona na svim nivoima, ukazuje na nepravilnosti, ali i pruža stručnu podršku lokalnim samoupravama u ovom procesu“, piše u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskim medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press (LP).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga