Koalicija: Opština Bač krši zakon i iznosi neistine

U odgovoru lokalne samouprave navedene potpune neistine

31. mar 2016

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da je začuđena neistinama koje su predstavnici Opštine Bač izneli u odgovoru na saopštenje u kojem je Koalicija ukazala da je ta lokalna samouprava i ove godine, kao i prošle, prekršila Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u sferi javnog informisanja.

Opština Bač je u odgovoru navela da Koalicija novinarskih i medijskih udruženja nije u predviđenom roku dostavila predlog za članove stručne komisije za ocenu projekata.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je istakla da je odgovor lokalne samouprave potpuna neistina, jer je Koalicija svoje kandidate i poštom i elektronskom poštom dostavila 4. marta, o čemu poseduje i dokaze, a rok za dostavu prijava je bio 12. mart.

„Činjenica je da u svom saopštenju Koalicija nije ulazila u ocenu raspodele sredstava i samog rada komisije, ali ne zbog toga što smatramo da je postupak sproveden u korist javnog interesa, već zbog toga što je proces bio potpuno netransparentan i što nismo imali uvid u predloge projekata koji su podržani. U tom smislu pozivamo lokalnu samoupravu da javno objavi sadržaj projekata koji su dobili sredstva, kako bi građani i stručna javnost imali uvid u njih“,navodi se u saopštenju novinarskih udruženja.

u njemu se objašnjava da iskustva pokazuju da one lokalne samouprave koje izbegavaju kandidate koje predlažu reprezentativna novinarska i medijska udruženja, i biraju potpuno nepoznate „medijske stručnjake“, često predložene od nekih fantomskih udruženja ili odabrane na drugi način – podržavaju loše projekte i često novac poreskih obveznika koriste za vlastito reklamiranje, što je u oštroj suprotnosti sa medijskim zakonima.

„Imamo razloga da sumnjamo da je to i ovog puta slučaj“, dodaje se u saopštenju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je navela i da još uvek nema informaciju ko su predlagači članova izabrane „stručne komisije“, a iako je taj podatak trebalo da bude javan, novinarska udruženja su morala da ga traže pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

Lokalna samouprava, dodaje se, u svom odgovoru nije opovrgnula ni to da je bar jedan od članova stručne komisije zaposlen u lokalnoj samoupravi.

„Podsećamo da Zakon o javnom informisanju i i medijima predviđa formiranje stručnih komisija za ocenjivanje predloga projekata koje čine nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, a da većinu treba da sačinjavaju predstavnici novinarskih i medijskih udruženja“, piše u saopštenju Koalicije.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press (LP).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga