Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Lokalne samouprave da poštuju medijske zakone

Pojedine lokalne samouprave svoje obaveze izvršavaju krajnje proizvoljno i netransparentno

10. feb 2015

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja tražila je danas od lokalnih samouprava da se prilikom raspisivanja i sprovođenja konkursa o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u sferi informisanja striktno drže zakonskih i podzakonskih odredaba i ovaj proces učine maksimalno transparentim.

U saopštenju te Koalicije se apeluje na lokalne samouprave i da sredstva koja izdvajaju na ovim konkursima ne budu simbolična već da budu adekvatna potrebi informisanja njihovih građana.

„Ukazujemo na to da su prakse lokalnih samouprava u implementaciji novih medijskih zakona veoma različite: pojedine opštine i gradovi svoje su zakonske obaveze shvatile veoma ozbiljno, dok druge koriste razne mehanizme kako bi se one zaobišle ili iskoristile rupe u propisima. Postoje nažalost i slučajevi kada se Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja – krše na drastičan način“, ocenjuje se u saopštenju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je podsetila da je Zakon o javnom informisanju i medijima predvideo da se većina članova stručnih konkursnih komisija bira na predlog novinarskih i medijskih udruženja, a da Pravilnik precizira da pravo na predlaganje imaju udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa. Takođe, dodaje se, pravilnik predviđa da organ koji raspisuje konkurs „kroz javni poziv za učešće na konkursu obaveštava novinarska i medijska udruženja, kao i medijske stručnjake zainteresovane za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisije, za svaki konkurs posebno“.

U saopštenju se ističe da je neprihvatljivo to što pojedine lokalne samouprave svoje obaveze izvršavaju krajnje proizvoljno i netransparentno, pokušavajući da nastave sa starom praksom arbitrarne dodele sredstava medijima. Netranparentnost ovog procesa, i pokušaj zaobilaženja relevantnih novinarskih i medijskih udruženja ukazuje na to da se želi zaobići suštinska novina medijskih zakona – a to je transparantno, nediskriminatorno finansiranje javnog interesa u sferi informisanja kroz rad stručnih nezavisnih komisija, poručili su u Koaliciji.

„Treba reći i da propusti u ovom procesu po pravilu ne moraju ukazivati samo na lošu nameru, nego na nedovoljno dobro snalaženje pojedinih lokalnih samouprava u novom zakonskom okruženju. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je spremna da pruži svaku vrstu stručne pomoći svim opštinama i gradovima kojima je ona potrebna“, navodi se u saopštenju udruženja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je dodala da će pratiti proces implementacije zakona tokom ove godine i na osnovu svojih analiza predložiti određene izmene zakonskih i podzakonskih akata u cilju otklanjanja evidentiranih nedostataka.

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga