Koalicija: Ne vraćamo se u radnu grupu za Medijsku strategiju

Novinarska i medijska udruženja pripremaju alternativnu medijsku strategiju

15. jan 2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja odlučila je da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja zbog toga što su, kako navode, svi razlozi zbog kojih su napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi.

Koalicija je saopštila i da zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva priprema dokument koji će ponuditi predloge za rešenja ključnih pitanja naše medijske scene i koji će predstavljati svojevrsnu alternativnu medijsku strategiju.

„Ne želimo da preuzmemo odgovornost za neka najavljena rešenja koje smatramo suprotnim interesima medijske zajednice i medijskih sloboda, a naše učešće u radnoj grupi dodatno je obesmišljeno činjenicom da u njoj nema drugih relevantnih medijskih i novinarskih udruženja“, navodi se u saopštenju Koalicije i dodaje da je ova odluka doneta na osnovu stavova upravnih tela pojedinačnih organizacija.

U saopštenju se podseća da su ova udruženja i ranije ukazivala da ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja i pojedinaca, te da ne mogu da dozvole da svrha njihovog prisustva bude „privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno sa tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju“.

„Poziv Ministarstva ne možemo da smatramo iskrenim i dobronamernim ni zbog toga što je, prema rečima ministra, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno – i zbog toga se postavlja pitanje svrhe našeg povratka, pogotovo s obzirom na forsirane vremenske rokove, nametnute od Ministarstva“, ukazuje Koalicija.

Udruženja napominju da ih je nedavni javni nastup državnog sekretara Aleksandra Gajovića na TV N1 dodatno obeshrabrio da se vrate u radnu grupu, „jer je on pokazao ne samo bahatost i osionost, ponižavajući novinarska i medijska udruženja, već i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i medijskih procesa“.

Navode da je, pored brojnih netačnosti i kontradiktornosti, državni sekretar izjavio i da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

„Za našu koaliciju ovo pitanje je od prvorazrednog značaja, i u kontekstu donošenja novog strateškog dokumenta, pa javno pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, s obzirom da Koalicija ima zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno“, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija (AOM) i Lokal pres.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga