Koalicija: Ne birati članove spornih udruženja u komisije

Proveriti ko stoji iza predloga članova stručnih komisija koje raspodeljuju sredstva medijima na osnovu finansiranja sadržaja koji su od javnog interesa

19. feb 2017

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je danas lokalne samouprave i druge organe vlasti koji raspisuju konkurse za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja da za članove stručnih komisija za ocenjivanje projekata biraju predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih organizacija, a ne članove “višestruko spornih udruženja”.

Koalicija je u saopštenju za javnost kao primer takvog udruženja navela Asocijaciju elektronskih medija Vojvodine (AEMV).

“Prethodni rad ove organizacije potpuno je nepoznat ne samo široj nego i stručnoj javnosti, a jedina aktivnost koju ona preduzima jeste to da je agilni predlagač članova stručnih komisija na lokalnom nivou. Po pravilu, komisije u koje su izabrani predstavnici AEMV-a donose sporne odluke, čime suštinski podrivaju, odnosno obesmišljavaju proces sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da AEMV nije udruženje, već “produžena ruka jednog jedinog izdavača medija”, koji fingira postojanje udruženja i tako pokušava da izigra sistem projektnog sufinansiranja.

Koalicija je navela da je AEMV dugo funkcionisao kao preduzeće, a da se potom preregistrovao u udruženje, kako bi formalno stekao pravo da predlažze članove stručnih komisija.

Navodi se da je ta preregistracija sada predmet sudskog spora, jer je AEMV imao četiri izdavača medija kao svoje vlasnike, potom je ostao bez dva vlasnika koji su obrisani iz registra, a od preostala dva vlasnika, jedan je odbio da učestvuje u preregistraciji u udruženje i sada od suda traži poništavanje akta o preregistraciji.

“Imajući ovo u vidu, medijska i novinarska udruženja pozivaju lokalne samouprave i druge organe vlasti da u svakom pojedinačnom slučaju pažljivo provere ko stoji iza predloga članova stručnih komisija koje dobijaju i da spreče svaku zloupotrebu projektnog sufinansiranja”, upozorava se u saopštenju za javnost.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga