- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Koalicija: Nasilje u Subotici nad Romima

Koalicija Građani i građanke Srbije saopštila je danas da izborni proces u Subotici protiče uz brojne neregularnosti, pritiske i nasilje i navela da “batinaši” jedne stranke presreću pripadnike romske nacionalne zajednice koji idu na glasanje, prete im i onemogućavaju ih da svojevoljno glasaju.

“Jedan od vozača kombija koji je prevozio aktiviste naše koalicije je pretučen, posle čega mu je u subotičkoj bolnici konstatovan lakši potres mozga. Pored ovog najdrastičnijeg slučaja bili smo suočeni sa još nekoliko ozbiljnih fizičkih pretnji”, navodi se u saopštenju ove koalicije koju predvodi Romska partija.

Dodaje se da su napadači došli sa dva vozila, “audijem” jagodinskih registarskih oznaka i svetloplavim “pežoom” subotičkih tablica.

Navodi se da su osobe u službenom vozilu Javnog komunalnog preduzeća Tržnica presreli kombi sa aktivistima koalicije, pretili vozaču i rekli mu da ne sme više da vozi članove koalicije na glasanje.

Koalicija Građani i građanke Srbije je saopštila i da su njihova vozila zaustavljana u još nekoliko navrata i da im je takođe prećeno da moraju prekinuti sa svojim aktivnostima.

“Rečeno im je da idu kućama ili će im biti izlupan kombi i oni zajedno sa njima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na pojedinim biračkim mestima biračioma sugeriše da glasaju za jednu stranku.

“O svim ovim događajima obavestili smo policiju, posmatračku misiju OEBS-a, te Izbornu komisiju Grada Subotice”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da ova vrsta pritisaka ima i elemente diskriminacije na rasnoj, odnosno nacionalnoj osnovi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!