Koalicija: Mišljenje nacionalnih saveta nije obavezujuće

"Članovi komisije su nezavisni u donošenju odluka i mišljenje nacionalnih saveta za njih nema obavezujući karakter"

12. apr 2016

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zvanično potvrdilo da mišljenje manjinskih nacionalnih saveta nema obavezujući karakter za članove stručne komisije za ocenu medijskih projekata.

Koalicija je novinarima dostavila i mišljenje Ministarstva za koje kažu da je u skladu sa stavom Koalicije da manjinski nacionalni saveti ne smeju da utiču na nezavisnost rada stručnih komisija za ocenu medijskih projekata kod sufinansiranja medijskih sadržaja u skladu sa javnim interesom.

Kako se navodi, Ministarstvo je u dokumentu navelo da su članovi stručne komisije dužni da se upoznaju sa tim mišljenjem ali da su „oni nezavisni u donošenju svoje odluke i mišljenje nacionalnih saveta za njih nema obavezujući karakter“.

U dokumentu koji je Koalicija dobila od Ministarstva se dodaje i da su organi vlasti, koji raspisuju konkurs, dužni da pribave mišljenje za projekte medijskih sadržaja na manjinskim jezicima od odgovarajućeg nacionalnog saveta, ali da ono nije obavezujuće.

„Ovaj stav Ministarstva izuzetno je važan za Koaliciju, jer smatramo da bilo kakav nivo obaveznosti mišljenja nacionalnih saveta ozbiljno ugrožava nezavisnost stručne komisije i suštinski obesmišljava njihov rad, a i dodatno ugrožava ionako krhki medijski pluralizam na manjinskoj medijskoj sceni“, piše u saopštenju Koalicije.

Članice koalicije su ocenile da bi obavezujuće mišljenje manjinskih nacionalnih saveta uspostavilo „potpuni monopol na informisanje na manjinskim jezicima ovih organa manjinske samouprave“.

Koalicija je tražila mišljenje od Ministarstva zbog izmene člana 23. stav 3 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

U Pravilniku se sada navodi da su „članovi komisije dužni da, uz puno uvažavanje, razmotre mišljenje nacionalnih saveta „, a u prethodnoj verziji nije bilo sintagme „uz puno uvažavanje“, pa je Koalicija zatražila od Ministarstva tumačenje izmene.

Ministarstvo je navelo da je „bliže određenje nivoa stepena pažnje“ uvedeno na insistiranje nacionalnih saveta, i to u Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji je Vlada Srbije usvojila 3. marta 2016. godine, te da je ono, kao takvo, uneto i u novi Pravilnik.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM i Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga