Koalicija: Mediji i novinari, profesionalno izveštavajte sa masovnih protesta širom Srbije!

"Autocenzura opasna mentalna manipulacija čije su posledice po profesiju i društvo dalekosežnije i opasnije od cenzure"

05. apr 2017

Povodom izveštavanja o postizbornim protestima širom Srbije, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je novinare i medije, a posebno javne medijske servise, da se privedu profesiji i tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavaju o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.

„Upozoravamo da pravo medija da imaju različite uređivačke koncepte podrazumeva i obavezu novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja“, ističe se u saopštenju Koalicije.

Dodaje se da javni medijski servisi imaju zakonsku obavezu da rade u javnom interesu, a ne u interesu vlasti, te da istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informišu građane, „a ne da, kao danas, falsifikuju stvarnost i ignorišu masovne proteste širom Srbije“.

Koalicija ohrabruje novinare da se suprotstave uredničkim inicijativama koje nisu u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima i narušavaju ugled novinarske profesije.

„Podsećamo kolege i da je autocenzura opasna mentalna manipulacija čije su posledice po profesiju i društvo dalekosežnije i opasnije od cenzure“, ukazuje se u zajendičkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacije onlajn medija (AOM).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga