Koalicija: Javnim nabavkama krše i obesmišljavaju medijske zakone

Lokalne samouprave sredstva za javno informisanje dodeljuju putem javnih nabavki

16. mar 2016

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je danas da pojedine opštine i dalje krše i obesmišljavaju medijske zakone tako što sredstva za javno informisanje dodeljuju putem javnih nabavki.

Koalicija je u saopštenju pozvala Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da upotrebe sve zakonske mehanizme, ali i svoj autoritet, kako bi se sprečile ovakve zloupotrebe.

U saopštenju se ocenjuje da zbog nedostatka adekvantne reakcije državnih organa na kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, odnosno zbog njihovog nesankcionisanja, pojedine lokalne samouprave nesmetano nastavljaju sa praksom otvorenog izigravanja zakonskih odredbi.

„Opština Plandište je, recimo, i ove godine, suprotno medijskim zakonima i uz zloupotrebu sistema javnih nabavki, raspisala javnu nabavku u sferi informisanja, i to u visini od 1,7 miliona dinara bez PDV-a. Ista opština je i prošle godine na isti način prekršila zakon, a Koalicija novinarskih i medijskih udruženja joj je tada uputila i javni dopis u kojem je skrenula pažnju na to“, piše u saopštenju Koalicije.

U njemu se podseća da je Koalicija nedavno reagovala i povodom nezakonite odluke Grada Požarevca da raspiše javnu nabavku za medije, i tražila od lokalnih vlasti da od toga odustanu i da, u skladu sa zakonom, raspišu javni konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja, a da je zahtev Koalicije Grad Požarevac je ignorisao i dodelio 3,2 miliona dinara medijima za usluge informisanja.

„Plandište i Požarevac nisu jedine lokalne samouprave koje, putem javnih nabavki, plaćaju reklamiranje svog rada, obesmišljavajući na taj način suštinu medijskih reformi, koja se sastoji u drugačijem, nediskriminatornom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, putem javnog konkursa i kroz rad nezavisnih stručnih komisija. Koalicija ponovo skreće pažnju da javni interes ne predstavlja ‘praćenje rada organa lokalne samouprave’, već da je on precizno definisan u Zakonu o javnom informisanju i medijima“, piše u saopštenju.

Imajući sve ovo u vidu, dodaje se, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da bi dva ministarstva trebalo u najkraćem roku javno da saopšte preciznu definiciju šta može, a šta ne može biti predmet javnih nabavki u sferi informisanja, kao i da zajednički predoče javnosti šta će preduzeti protiv onih lokalnih samouprava koje krše medijske zakone.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga