Koalicija: Drastično nepoštovanje medijskih zakona u Baču

Predsednik opštine Bač formirao je konkursnu komisiju koju su činili isključivo zaposleni u lokalnoj samoupravi

12. sep 2015

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja optužila je danas opštinu Bač za drastično nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima prilikom realizacije lokalnog konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Protivno Zakonu, koji predviđa formiranje nezavisnih komisija za ocenjivanje predloga projekata koje čine nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, predsednik opštine Bač Dragan Stašević formirao je konkursnu komisiju koju su činili isključivo zaposleni u lokalnoj samoupravi i za koje ne postoji niti jedan dokaz da su kompetentni u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju te koalicije.

Dodaje se da je celokupan postupak bio nedovoljno transparentan i da je Koalicija neophodne dokumente o dodeli sredstava i imenovanju komisije dobila tek uz pozivanje na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Koalicija je navela da će o ovom slučaju obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja, uz zahtev da preduzme mere koje su predviđene u slučaju nepoštovanja zakona i ocenila da bi opština Bač, bez obzira na reakciju ministarstva, morala poništiti ovaj konkurs, raspisati novi, i sprovesti ga striktno se pridržavajući zakonskih i podzakonskih akata.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga