Koalicija 27: Poglavlje o životnoj sredini zahteva najviše ulaganja

"Srbija nije napravila pomak u odnosu na ključnu preporuku vezanu za oblast životne sredine i klimatskih promena iz poslednjeg godišnjeg izveštaja Evropske komisije"

18. maja 2018

Stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca nego što je to trenutno slučaj, a samim tim i više političke volje, zaključak je danas predstavljenog „Izveštaja o (ne)napretku“ koji je izradila Koalicija 27.

Koalicija 27 prati napredak Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u delu koji se odnosi na Poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene), i objavljuje kritički osvrt.

Ovogodišnji izveštaj obuhvata oblasti zagađenja vazduha i vode, upravljanje otpadom, zaštitu prirode, industrijska zagađenja, upravljanje hemikalijama, buku i klimatske promene.

Predstavnica Arhus centra Novi Sad Darija Šajin, rekla je na predstavljanju izveštaja da je Poglavlje 27 finansijski najzahtevnije poglavlje, pa je pitanje finansiranja ove oblasti i njenog usklađivanja sa tekovinama EU do 2030. godine jedno od najznačajnijih pitanja u društvu.

„Srbija nije napravila pomak u odnosu na ključnu preporuku vezanu za oblast životne sredine i klimatskih promena iz poslednjeg godišnjeg izveštaja Evropske komisije za Srbiju iz 2016. godine, a koja se tiče obezbeđivanja adekvatnih sredstava za novi instrument kojim bi se finansiralo delovanje u oblasti životne sredine i sredstava za Zeleni fond koji je ostao budžetska linija sa ograničenim efektom“, kazala je Šajin.

Dodala je da je Vlada Srbije usvojila Odluku o osnivanju Zelenog fonda 2016. godine, ali još uvek nije donela podzakonske akte koji treba da regulišu rad tog fonda.

Igor Jezdimirović iz Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“, koje je deo Koalicije 27, rekao je da pregovaranje Poglavlja 27 treba da počne tek nakon što se uspostavi jasan društveni đalog o ovim temama.

„Najavljen rok za potpisivanje pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 27 je kraj juna 2018. godine, ali smatram treba da se prolongira na period nakon uspostavljanja jasnog društvenog dijaloga, koji bi uključio širu javnost, radi boljeg sagledavanja svih neophodnih poslova koje ovo poglavlje uključuje“, ocenio je Jezdimirović.

Prema njegovim rečima, postojeći dijalog o životnoj sredini u Srbiji je „zatvoren“, a problemi životne sredine, poput otpada na primer, rešava se „bez znanja javnosti“.

On je upozorio da će Zakon o upravljanju otpadom i Strategija za upravljanje otpadom biti ubrzo usvojeni, a njihov nacrt „javnost još nije videla“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga