Ko voli besmislene vesti

Vesti lošeg kvaliteta, ekstremističke, senzacionalističke i zavereničke izveštaje objavljene u SAD su uglavnom "gutali" i delili korisnici društvenih mreža desnog političkog opredeljenja

07. feb 2018

Projekat Univerziteta Oksford otkrio je da pristalice američkog predsednika Donalda Trampa „konzumiraju“ veću količinu tzv. besmislenih vesti na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Vesti lošeg kvaliteta, ekstremističke, senzacionalističke i zavereničke izveštaje objavljene u SAD su uglavnom „gutali“ i delili korisnici društvenih mreža desnog političkog opredeljenja, podaci su studije Univerziteta Oksford.

Studija je pratila najznačajnije izvore „junk news“ koje su deljene tri meseca pred ovogodišnje obraćanje Donalda Trampa o stanju nacije da bi utvrdili ko ih deli i zašto. Na Tviteru, mreži koju Trampove pristalice najviše koriste, besmislene vesti se najviše dele, pokazuje istraživanje.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno jezgro grupe od oko 13.500 politički aktivnih tviteraša i odvojeno 48.000 javnih Fejsbuk stranica, kako bi se utvrdilo koje ekstremne veb sajtove najviše dele. Korisnici koji dele slične linkove bili su grupisani u zavisnosti od toga o čemu su raspravljali: na Tviteru pojedine identifikovane grupe uključuju „konzervativne medije“, „Trampove pristalice“ (koji se distanciraju od Republikanske partije) i „otporaše“; na Fejsbuku te grupe su „teški konzervativci“, „Ženska prava“ i „Vojska/oružje“.

Nalazi istraživanja govore o stepenu polarizacije. „Dve glavne političke partije preferiraju različite izvore političkih vesti sa ograničenim preklapanjem“, stoji u istraživanju. Trampova grupa pristalica „konzumira najveći procenat besmislenih vesti na Tviteru i deli ih više nego bilo koja druga grupa. Ovakav obrazac se ponavlja i na Fejsbuku.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga