Ko sve nije čestitao novoizabranom predsedniku Bajdenu

Bajdenu nisu čestitali mađarski premijer Viktor Orban i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trampova supruga Melanija

08. nov 2020

Dok pristižu čestitke brojnih svetskih vođa od Evrope preko Latinske Amerike do Azije novoizabranom američkom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris, svetski mediji beleže i „ćutnju“ nekolicine po tom pitanju.

Reči gradonačelnice Pariza Ane Idalgo „Dobro došla natrag, Ameriko“ čini se da su najbolje odrazile raspoloženje mnogih svetskih vođa, nakon objave američkih medija da je demokratski kandidat osvojio potrebnih 270 elektora za ulazak u Belu kluću, piše nemačka novinska agencija dpa.

Od čelnika EU, Nemačke i Francuske, te gotovo svih članica Unije, među kojima i Hrvatske, preko Britanije, Kanade, Izraela, Japana, Indije, Južne Koreje, Iraka i Pakistana do Argentine, Perua i Čilea od subote pristižu čestitke za Bajdenov izbor na najmoćniju svetsku dužnost.

Ćutnja Žaira Bolsonara, jednog od nekolicine vođa najvećih svetskih država, koje još nisu reagovale na Bajdenovu pobedu, rečita je, piše francuska novinska agencija Afp. Izbor Bajdena udarac je brazilskom predsedniku, često nazivanom „tropskim Trampom“, koji je izolovan nakon što je do samog kraja podržavao Donalda Trampa.

Američki Nacionalni javni radio (NPR) beleži i dve evropske reakcije – dok je većina evropskih čelnika čestitala Bajdenu, to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trampova supruga Melanija. Umesto toga, Janša je u svojoj reakciji na Tviteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno telo, objavili pobednika, dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili. NPR navodi da je protivmigrantski konzervativac Janša, populista Trampovog stila, podržao Trampa pre izbora i radovao se kad je Tramp preuranjeno proglasio svoju pobjedu.

Još jedan Trampov saveznik, mađarski premijer Viktor Orban, takođe nije čestitao Bajdenu, piše NPR. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, opremio je vesti iz SAD-a naslovom „Haos u Americi“. Lokalni mediji su primetili i da je Orban jedini lider centralne Evrope koji nije čestitao Bajdenu.

Američki prvi sused, meksički premijer Andres Manuel Lopez u subotu je objavio kako neće čestitati Bajdenu, poručivši da je umesto toga mudro odlučio da čeka sudski rasplet izbora.

Trampov tim podneo je niz tužbi kojima osporava rezultate izbora. Tramp do sada nije pokazao spremnost da prizna poraz, tvrdi bez dokaza da mu je pobeda ukradena i umesto toga njegov pravni tim nastoji na sve načine da ospori rezultate izbora. Ostaje za videti hoće li uspeti, ocenjuje nemačka novinska agencija dpa, dodajući da je upitno da li će moći da preokrene sve jači konsenzus o ishodu američkih izbora.

(Hina)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga