Ko stoji iza nasilja i paljenja ambasade?

Zbog čega su tek sada uhapšeni osumnjičeni za paljenje američke ambasade u Beogradu 2008. godine? Da li je to deo političke borbe uoči izbora ili samo posledica sporosti pravosuđa?

12. apr 2012

Hapšenje huligana zbog paljenja američke ambasade 2008. godine u protestima nakon priznavanja Kosova – i to četiri godine kasnije. Šta je razlog tome, sporost srpskog pravusuđa ili deo političke borbe uoči izbora?

Jednostavno ne želim da verujem kako je sadašnje hapšenje osumnjičenih za nasilje nakon „Protesta za Kosovo“ 2008. godine zapravo deo predizborne kampanje, i da je cilj svega toga da se neka politička opcija diskvalifikuje pred izbore, kaže za DW advokat i bivši koministar policije Božo Prelević.

„Naravno, u svakom postupku vi vidite iz spisa kada ste vi to saznali. Prema tome, ja prosto mislim da će odbrana tih ljudi naravno da, ukoliko su oni za sve te detalje znali pre dve godine, ili godinu dana, izaći sa time u javnost. Zato mislim da je ta spekulacija da se to namerno radi kako bi se oslabila jedna opoziciona stranka, samo spekulacija i da bi to tek trebalo da se vidi. A sa druge strane mislim da bi to bio bumerang koji se uvek vraća kad vi zloupotrebite pravosuđe i policiju u predizborne svrhe“.

Brzina nije suština

Božo Prelević takođe ocenjuje da u srpskoj javnosti ponekad postoji nerazumevanje oko toga koliko bi brzo trebalo da teče neki pravosudni proces. Ovaj slučaj je ozbiljan posao, koji najpre nije započet odmah nakon što se dogodio, a nakon toga je trebalo ozbiljno pripremiti slučaj, ističe Prelević.

„Država jeste troma, država jeste spora. Verovatno su saslušali na stotine svedoka. Ja se nadam da su dobro izvagali i da ne idu da gađaju sačmarom nego da tačno znaju ko je to uradio. Znači, ja mislim da je to moglo ranije, ali ne mislim da je suština svega brzina. Suština je istina, a ne brzina“.

Otkriti ko stoji iza nasilja

Famozna politička volja je, nažalost, vrlo često razlog zašto se neke stvari ne razrešavaju brže, ili se brže ne započinju neki pravosudni procesi, ocenjuje za DW Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

„Ono što je bitno u celom ovom slučaju jeste da li će se ići i dalje od onih koji su neposredni počinioci. Da li će se ići na ljude koji su odgovorni za podsticanje na vršenje ovih krivičnih dela, koji su inspiratori napada koji su se tada desili. I time će se pokazati da li Srbija ima želju da se ovakva dešavanja ne ponove u budućnosti, ili ćemo i dalje ostati taoci onih koji su bili inspiratori ovakvih krivičnih dela“.

Milan Antonijević smatra da sadašnje procesuiranje napadača na američku ambasadu neće previše uticati na neko popravljanje odnosa sa Amerikom. Sve se dešava previše kasno, a pored toga ni sa američke strane nije bilo nekog prevelikog pritiska da se na tome radi proteklih godina. Božo Prelević sa druge strane ocenjuje da pohvale koje sada stižu sa američke strane mogu da budu i kontraproduktivne za sadašnju vlast.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga