Ko je Slobodan Tišma?

Dokumentarni film “Maske” o piscu i muzičaru Slobodanu Tišmi, autorke Brankice Drašković, biće premijerno prikazan 2. jula na festivalu Cinema City u Novom Sadu

27. juna 2015

Dokumentarni film “Maske” o piscu i muzičaru Slobodanu Tišmi, autorke Brankice Drašković, biće premijerno prikazan 2. jula na festivalu Cinema City u Novom Sadu, a daje jednu od mogućih kontura lika i dela autentične i jedinstvene ličnosti na umetničkoj sceni.

Samosvojan i svestran, Tišma je počeo kao pesnik, bio je konceptualista, „nevidljivi umetnik“ i rok muzičar u bendovima Luna i La strada. Trenutno je prozni pisac, za šta je dobio i NIN-ovu nagradu, a ponekad izvodi i minimalističke performanse.

Navlačeći različite maske, kako navode producenti filma, prelazio je iz jednog umetničkog prostora u drugi, narušavajući stereotipe i stvarajući od sopstvene egzistencije estetski fenomen. Uporište mu je margina. Preko drveća i okeana komunicira sa univerzumom. Voli igru razotkrivanja i ponovnog skrivanja. Istrajni je šetač. Nečujnim korakom svakodnevno iskrsava na krivinama Novog Sada, tragajući za sopstvenim užitkom. Kao ni njegovi literarni zapisi, ni ovaj filmski, nema formalnu zaokruženost i celovitost. Pita se: Ko je Slobodan Tišma?

U filmu, osim Tišme, govore i umetnici Čedomir Drča, Sabolč Tolnai, Andraš Urban, Siniša Tucić, Aleksandar Zograf, Aleksandar Davić i drugi.

Film “Maske” imaće domaću premijeru na festivalu Cinema City u okviru selekcije Planet Rock, a regionalnu je imao na devetom Festivalu dokumentarnog rok filma – DORF u Vinkovcima ranije ove godine.

Film “Maske” nastao je u koprodukciji “Kontraplana” i “Pankerice”, a realizovan je uz pomoć Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Televizije Klasik iz Zagreba, koja je Brankici Drašković pre dve godine dodelila nagradu za najbolji scenario rok dokumentarca.

Branica Drašković je autorka brojnih dokumentarnih filmova, a između ostalog, radila je i muzičke dokumentarce o rok grupama Boje i Obojeni program – “Boye: Prvi pravi ženski zvuk” (2009) i “Kad se neko nečem dobrom nada” (2001).

Autorka je i filmova “Neispričane priče” (2008), “Meškarke” (2008), “Drugom stranom” (2006), “Da li je to čovek ili je mašina?” (2005), “Opsada Tvrđave” (2003)…

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga