Književnika Tešina rasporedili na posao domara u Kulturnom centru

Građanska Vojvodina: Ponižavanje Tešina je surovo političko nasilje nad kulturom

02. jan 2014

Bivši direktor Kulturnog centra Kikinda, književnik Srđan Tešin saopštio je danas da neće potpisati Aneks ugovora o radu po kojem treba da obavlja poslove domara u toj insituciji. „Neću potpisati ovaj ponižavajući Aneks ugovora i, kao što je to bilo 2005. godine, kada su sadašnji lokalni funkcioneri bili članovi Srpske radikalne stranke a danas Srpske napredne stranke, opet ću ostati bez posla“, naveo je Tešin u otvorenom pismu javnosti.

On je precizirao da je od Kulturnog centra Kikinda dobio ponudu za zaključenje Aneksa ugovora o radu, po kome treba da bude raspoređen na mesto referenta za tehničke poslove i poslove održavanja, to jest domara Kulturnog centra. „U finansijskom, egzistenicjalnom smislu, ponuđena mi je plata u visini koeficijenta 9,6, što je najniži koeficijent koji se može dodeliti nekom zaposlenom u Kulturnom centru. Doskora sam imao koeficijent 22,17“, napisao je Tešin.

On je od februara 2009. do novembra 2013. godine obavljao funkciju direktora Kulturnog centra Kikinda. Izabran je, kao nestranačka ličnost, na javno raspisanom konkursu na mandat od četiri godine, a razrešen je dužnosti pre isteka mandata, kada je vlast u Kikindi „upodobljena“ po republičkom modelu.

Srđan Tešin je dobitnik književne nagrade „Borislav Pekić“ iz 2004. godine, kao i nagrade Društva književnika Vojvodine, iz 2010. godine. Njegova dela prevođena su na engleski, nemački, francuski, češki, albanski, poljski, mađarski, makedonski i slovenački jezik.

GV: Ponižavanje Tešina je surovo političko nasilje nad kulturom

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) pozvala je Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje da svojim autoritetom uzmu u zaštitu doskorašnjeg direktora kikindskog Kulturnog centra književnika Srđana Tešina, „nad kojim se nova uprava ove institucije i kikindska vlast bukvalno iživljavaju“.

U saopštenju se podseća da je nakon smenjivanja sa mesta direktora, Tešin raspoređen na mesto domara u KCK, a da su na rukovodeća mesta u ovoj instituciji postavljeni „nekompetentni, partijski ljudi“.

„Tešin je s punim pravom odbio da potpiše aneks ugovora po kojem bi kao profesor filozofije trebalo da obavlja poslove ‘referenta za tehničke poslove i poslove održavanja'“, navodi se u obraćanju javnosti osam nevladinih organizacija.

Građanska Vojvodina smatra da je ponižavanje Tešina „surovo političko nasilje nad kulturom i zdravim razumom, i to nasilje uveliko nadilazi lokalne okvire. Ono govori o opasnoj nameri vlastodržaca da iz kulture očiste sve one koje se se ne uklapaju u klerikalno-nacionalistički kulturni model“.

„Srbija i Vojvodina skoro tri decenije plaćaju danak nacionalizmu i nekompetenciji i strašno je što još uvek nije izvučena pouka iz toga“, smatra GV.

Građanska Vojvodina je podsetila da je Srđan Tešin nestranačka ličnost, i da su za njegov izbor na mesto direktora Kulturnog centra 2010. godine glasali su svi kikindski odbornici, posle javnog konkursa raspisanog na osnovu Zakona o kulturi.

Građansku Vojvodinu čine: Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Vojvođanski građanski centar.

PEN: Hajka na Tešina

I Srpski PEN centar takođe je danas reagovao na progon Tešina saopštenjem u kome navodi da je „ogorčen zbog progona i šikaniranja“ kojima je izložen.

Preteća ponuda Tešinu da prihvati najmanje plaćeno i najmanje kvalifikovano radno mesto u Kulturnom centru Kikinda predstavlja nastavak organizovane hajke na ovog uglednog pisca i kulturnog radnika i nastavak pritiska kojim se ugrožavaju njegova građanska i ljudska prava i njegova egzistencija, navodi PEN.

„Ovakva cinično omalovažavajuća ponuda je bahato divljanje vlasti i nastojanje da se bez posla ostavi književnik koji je u protekloj deceniji, zajedno s nekoliko svojih mlađih kolega, od Kikinde napravio jednu od najprepoznatljivijih tačaka na književnoj i kulturnoj mapi Srbije. Kao direktor, Tešin je vodio Kulturni centar Kikinda tako da ta ustanova danas spada u red nekoliko najznačajnijih kulturnih institucija te vrste u zemlji“, dodaje se u saopštenju Upravnog odbora Srpskog PEN centra.

Srpski PEN centar zaključuje da je ono što se danas događa Tešinu i što se poslednjim meseci dogodilo čitavom nizu uglednih ljudi naše kulture „predstavlja napad ne samo na ljude koji su izloženi političkim pritiscima već i napad na kulturne institucije ove zemlje“.

CINK: Progon neistomišljenika i najava totalitarizma

Nevladina organizacija Centar za interkulturalnu komunikaciju (CINK) podržala je saopštenje Građanske Vojvodine.

„Pridružujemo se vašoj kvalifikaciji nasilnog gesta prema Srđanu Tešinu kao gesta koji je nedvosmislena manifestacija političke prakse progona neistomišljenika i koja po svojoj brutalnosti svedoči o opasnom približavanju totalitarističkim metodama“, naveo je CINK u saopštenju za javnost.

Književniku Tešinu razlupali automobil

Književniku Srđanu Tešinu iz Kikinde nepoznati počinioci su obili automobil, oštetili ga i u unutrašnjost ubacivali petarde.

„Ovo je drugi put za dva dana da se to događa i ne verujem više u slučajnost. Hvala policiji na brzoj intervenciji i razumevanju situacije u kojoj se nalazim i ja i moja porodica koja je nedužna u svemu ovome što se ovih dana događa“, rekao je Tešin večeras novinarima.

Incident se dogodio u petak uveče.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić rekao je juče da se stiče utisak da se u Tešinovom slucaju radi o nedopustivom narušavanju integriteta jednog uglednog književnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga