Književnici čitali poeziju i prozu za akciju Živeti uspravno 

“Neka se Novi Sad upozna sa vašim stvaralaštvom i kroz ono što činite za zajednicu"

07. maja 2018

U večerašnjoj akciji “Živeti uspravno 0,1 %” u Novom Sadu, koja je podrazumevala veče poezije i proze i rasprodaje knjiga, prikupljena su sredstva za uslugu personalne asistencije osobama sa invaliditetom.

“Prikupljen je iznos od 31.000 dinara, što pokriva jednu mesečnu neto platu osobe koja radi kao personalni asistent i bezmalo dve mesečne radničke markice u prvoj gradskoj zoni”, naveli su organizatori.

Akciju su organizovali Centar Živeti uspravno i Inicijativa Kreker (Cracker), a prozu i poeziju u bašti knjižare Bulevar buks (Books) u centru grada čitali su dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Slobodan Tišma, kao i Marija Obrovački, Maja Solar, Siniša Tucić, Jelena Anđelovska, Goran Stojičić.

Pored autora i autorki, akciju su podržali: Kulturni centar Novog Sada, Zavod za kulturu Vojvodine, izdavačke kuće kao što su Bulevar Books knjižara-kafe, Žuta kornjača, Vrane, Kontrast izdavaštvo, Prometej  Nojzac, Partizanska knjiga, Ammonite Books, Kulturanova, Carpe Librum klub čitalaca Damira Zlatara Freya i pisci/spisateljice Nikola Radin, Vera Kopicl, Tatjana Tucić, Branislav Janković i Patrik Kovalski.

Oni su donirali knjige koje su retkost u novosadskim knjižarama i koje su se večeras prodavale po povoljnim cenama.

Sva prikupljena sredstva će biti usmerena na troškove personalnih asistenata osobama sa invaliditetom, kojima je neophodna asistencija duže od osam časova dnevno.

Kako su objasnili organizatori, akcija se zove “Živeti uspravno 0,1 %” jer je upravo to neophodan deo budžeta koji je potreban da Grad Novi Sad odvoji i omogući da 40 osoba sa invaliditetom ostvari ono što im po Zakonu o socijalnoj zaštiti pripada.

Naveli su da je za rad jednog personalnog asistenta, 40 sati nedeljno, na mesečnom nivou s markicom za prevoz potrebno 45.100 dinara, odnosno 541.200 dinara godišnje.

Organizatori su najavili druge slične akcije u kojima će se prezentovati različiti kulturni sadržaji s ciljem prikupljanja nedostajućih sredstava.

“Naš rad je baziran na čistom entuzijazmu. Važno nam je da novosadska publika to prepozna i podrži. Možete nam pisati na crackerforpeace@gmail.com”, poručili su organizatori.

Pozvali su sve književnike, muzičare, ilustratore, slikare, fotografe, autore i autorke iz svih oblasti da budu deo budućih akcija.

“Neka se Novi Sad upozna sa vašim stvaralaštvom i kroz ono što činite za zajednicu. Takođe, pozivamo medije, izdavačke kuće, knjižare i ugostitelje da stanu uz nas i doprinesu”, naveli su organizatori.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga