Knjiga o ranim radovima Marine Abramović

"Njena poruka je da u svemu što radite morate ići do kraja. Opasnosti po život i po zdravlje su tu uračunate. To je Marina Abramović"

22. nov 2012

Knjiga „Marina Abramović – Rani radovi – beogradski period“ predstavljena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Reč je o prvoj i do sada jedinoj objavljenoj studiji o ranim radovima Marine Abramović, u periodu od 1971. do 1976. godine, kazala je Vesna Latinović iz novosadske Galerije Bel art. Ona je najavila da je u pripremi i izdanje ove knjige na engleskom jeziku.

Autorka knjige Olivera Janković kazala je na promociji da je odabrala baš taj period jer je on ključan za dalji rad Marine Abramović, pošto se 1971. godine počela baviti slikarstvom, a 1976. godine se odselila iz Jugoslavije. „U tom periodu ona počinje uključivati nove medije, istražuje mentalne i fizičke limite i uključuje gledaoce kao aktivne subjekte u svoje performanse“, kazala je Jankovićeva. Prema njenim rečima, Marina Abramović danas predstavlja veoma značajnu pojavu u svetskoj umetnosti.

Istoričar umetnosti Jerko Denegri rekao je da Abramovićeva ima veoma raznolik i veoma kontroverzan umetnički opus i ocenio da je rani period njenog umetničkog stvaralaštva bio ključan za dalji razvoj umetnice. „Ona danas pripada svetskom umetničkom mejnstrimu, ali ona nije produkt mejnstrima. Za mnoge ljude je bila veoma diskutabilna ta fenomenologija njene umetnosti u sedamdesetim godinama prošlog veka“, kazao je Denegri. Prema njegovim rečima, suština umetnosti i ega Marine Abramović je da sve što se radi – mora raditi do kraja. „Njena poruka je da u svemu što radite morate ići do kraja. Opasnosti po život i po zdravlje su tu uračunate. To je Marina Abramović“, poručio je Denegri.

Istoričar umetnosti Slavko Timotijević ocenio je da se knjiga o Marini Abramović može posmatrati i kao platforma za čitanje savremene umetnosti i umetnosti sedamdesetih godina prošlog veka.

Knjigu je izdala Galerija Bel art u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, a uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Marina Abramović je rođena 1946. godine u Beogradu i danas je poznata umetnica performansa. Slikarstvo je zamenila bodi artom, koji je obeležen pokretom, mimikom, gestom, bolom, odnosno insistiranjem na jeziku tela performera. Dobitnica je Zlatnog lava na Venecijalnom bijenalu 1997. godine. Danas živi u Njujorku.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga