Knežević: Verske zajednice doprinose održavanju zamrznutog konflikta u regionu

Kada je nedavna prošlost u pitanju, među verskim zajednicama vladaju radikalno suprotstavljeni stavovi

26. feb 2016

Direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević izjavio je večeras da verske zajednice na prostoru bivše Jugoslavije doprinose održavanju atmosfere “zamrznutog konflikta”, jer imaju selektivni pristup prema nedavnoj ratnoj prošlosti.

“Kada je nedavna prošlost u pitanju, među verskim zajednicama vladaju dijametralno suprotni stavovi, kada je u pitanju odnos prema zločinima i žrtvama. Selektivni pristup je nažalost i danas dominantan. Veoma je opasan taj radikalno suprotstavljeni stav, jer su verske zajednice veoma uticajne”, rekao je Knežević na tribini u Novom Sadu.

Profesorica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković ocenila je da je u javnom diskursu odnos prema drugom i drugačijem stalno negativan i ocenila da je to nažalost postalo normalno.

Ona je kazala da se u Srbiji narušava načelo odvojenosti države i crkve i ocenila da je primer za to sahrana patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavla, koja je bila “državna sahrana”.

“Ne sumnjam da je on bio veliki čovek, ali to nije razlog da se narušava načelo odvojenosti države i crkve. Takođe, i inauguracija novog patrijarha (Irineja) je bila pravljena po modelu i ikonografiji kao za izbor predsednika države”, navela je Dubravka Valić Nedeljković.

Filozof religiolog Miroslav Keveždi rekao je da u Srbiji postoji oko osam odsto posvećenih vernika koji redovno odlaze u bogomolje, ali je mnogo veći broj onih koji su samo deklarativni vernici.

On je ocenio da je na prostoru bivše Jugoslavije i danas na snazi “smrtonosna kombinacija” nacionalističkih ideologija i religija.

Psiholog Aleksandar Šibul ocenio je da nema budućnosti bez suočavanja s prošlosti i rekao da je Balkan region u kojem žive nacije koje su u konfliktima i u kojem su se dešavala zlodela o kojima se posle toga nije govorilo.

On je ocenio da u regionu nema autentičnih, pokajničkih izvinjenja, koja bi mogla da izazovu neku emociju koja bi mogla da proizvede važne i pozitivne događaje.

U okviru tribine prikazan je i prvi deo dokumentarnog serijala „Religije, nacionalizam i kultura sećanja“, koji je snimljen pod pokroviteljstvom američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga