Knežević: Nediplomatske izjave Irineja

Verski velikodostojnik nikada ne bi smeo da poziva na upotrebu sile

04. nov 2015

Teolog Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu ocenio je danas da su poslednje izjave srpskog patrijarha Irineja neuravnotežene i u najmanju ruku nediplomatske.

Patrijarh Irinej izjavio je juče da su svi dužni da dignu glas u zaštiti Kosova i Metohije i da „ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo“. On se dan ranije založio za to da se veronauka učini obaveznim predmetom.

Nikola Knežević je za RTV kazao da bi država trebalo da reaguje tako što će ublažiti takve stavove, jer treba jasno da sledi svoju politiku, odnosno politiku kretanja ka Evropskoj uniji, pomirenja i stabilnosti regiona.

„Kao neko ko je teolog i kao neko ko je vernik, poštujem principe prosvetiteljstva i samim tim odvojenost crkve i države. Uostalom, to nam je zagarantovano i Ustavom Srbije i u tom kontekstu smatram da veronauka ni pod kojim slučajem i nikako ne sme da bude obavezna. Ona treba da bude stvar izbora i treba da ostane takva. Dakle, u sekularnoj državi ovo pravo ne sme da bude osporeno i dovedeno u pitanje ni na koji način“, rekao je Knežević.

Komentarišući Irinejevu izjavu o Kosovu, Knežević je ocenio da je patrijarh sebi dozvolio da bude suviše emotivan, imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se nalaze sprske crkve na Kosovu.

„To je jedini način na koji bih mogao da objasnim takvu izjavu, jer u drugom slučaju i nju bih isto smatrao šokantnom, jer njegove reči imaju težinu i mogu da imaju posledice“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, verski velikodostojnik nikada ne bi smeo da poziva na upotrebu sile. „Svetinje se ne mogu vratiti silom i ta politika je iza nas, jer su njene posledice bile katastrofalne. Njegova svetost bi morala da uzme u obzir težinu koje njegove reči imaju i reči poput ‘rat’ i ‘sila’ ne smeju da budu deo njegovog vokabulara“, kazao je Nikola Knežević.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga