Knežević: Filaretovo odlikovanje Šešelja šamar za žrtve i za SPC

Šamar svim osobama koje su tokom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike

28. jan 2015

Direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević ocenio je večeras da potez mileševskog vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filareta da odlikuje predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ordenom Belog anđela predstavlja “šamar” svim žrtvama Šešeljeve politike i samom SPC-u.

“Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne hrišćanskim stavovima i još uvek pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tokom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar u obraz SPC i vernika uopšte”, rekao je Knežević za Autonomiju.

Dodao je da ga potez vladike Filareta ne iznenađuje s obzirom na njegovu prošlost, ali ga iznenađuje to što ga u SPC niko do sada nije pozvao na odgovornost.

“Kakav utisak se stiče posle primera kojih smo pretodnih meseci bili svedoci: nakon što je biskup Crkve u Hrvata, Vlado Košić upoređivao patnje Daria Kordića sa Hristom ili ovo tragikomično odlikovanje Šešelja? Za svoje postupke niko ne snosi odgovornost, a samim tim izostaje i fundamentalna odgovornost prema prošlosti i žrtvama minulih sukoba”, kazao je Knežević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga