Klub penzionera LSV: Povećanje cene struje dodatno će ugroziti penzionere

"Penzioneri nemaju novca ni za lečenje niti za najosnovnije potrebe"

03. dec 2019

Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Zrenjanina najoštrije je danas kritikovao povećanje cene struje od 3,9 posto za građane, što će dodatno pogoršati ionako veoma loš materijalno-finansijski položaj penzionera.

“Oko milion penzionera živi sa manje od 200 evra mesečno. Kada pogledamo kolika je potrošačka korpa, jasno nam je da oni od tog novca ne mogu da prežive. Penzioneri nemaju novca ni za lečenje niti za najosnovnije potrebe. Penzioneri se ne hrane kako treba, ne greju se kako treba, a dažbine koje treba da plaćaju, stalno se povećavaju”, naveo je u saopštenju za javnost Šandor Šomođi predsednik tog Kluba penzionera.

Prema njegovim rečima, iako je Zakon o privremenom načinu isplate penzija ukinut krajem prošle godine i najavljeno povećanje penzija od pet odsto, to nije dovoljno a i nepravedno je prema onima koji imaju male penzije te bi trebalo razmisliti da povećanje bude proporcionalno, a ne linearno.

“Takođe, postavlja se pitanje šta je sa obeštećenjem penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina. Korisnici penzija očekuju da im država vrati uskraćene iznose penzijskih primanja. Prava po osnovu penzijskog osiguranja produkt su minulog rada i uplaćenog doprinosa. Ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, bez obeštećenja penzionera velika je nepravda”, naveo je Šomođi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga