Klod Leluš i Mira Banjac dobitnici Lifka nagrada

Francuski reditelj Klod Leluš i glumica Mira Banjac dobitnici su nagrade za izuzetan doprinos evropskom filmu, objavili su organizatori Festivala evropskog filma Palić

03. jul 2014

Francuski reditelj Klod Leluš i glumica Mira Banjac dobitnici su nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu, objavili su danas organizatori Festivala evropskog filma Palić koji dodeljuje to priznanje.

Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je na konferenciji za novinare da su Mira Banjac i Klod Leluš praktično prijatelji festivala, ali da za odluku o dodeli priznanja nije potrebno obrazloženje, jer je njihov doprinos evropskom filmu nesporan.

„Mira Banjac je pouzdan saradnik našeg festivala. Mnoge značajne stvari rešavali smo njenim neverovatnim entuzijazmom“, kazao je Zelenović.

Na ovogodišnjem festivalu od 19. do 25. jula na Paliću i u Subotici biće prikazano 78 filmova, a u fokusu će biti kinematografija Gruzije koju će predstaviti šest filmova.

Festival će otvoriti film „Beli bog“ reditelja Kornela Mundruča, koji će biti prikazan u takmičarskom programu u kome ukupno učestvuje 13 ostvarenja, najavili su organizatori.

Za festivalske nagrade takmičiće se izraelski film „Bez motivacije“, domaći filmovi „Čudna šuma“ i „Varvari“, grčko ostvarenje „Sitna riba“, islandsko-nemačka koprodukcija „O konjima i ljudima“, nemačko-francuski film „Stanice krsta“.

U takmičarskom programu biće prikazani i gruzijski film „Sastanci na slepo“, francuski film „Grizi svoje kosti“, švedsko ostvarenje „Turista“, ruski film „Levijatan“, italijansko-švajcarsko-nemačka koprodukcija „Čudesa“, a festival zatvara kanski pobednik „Zimski san“.

U programu „Paralele i sudari“ biće prikazano 11 filmova i van konkurencije omnibus kratkih filmova 13 evropskih autora „Mostovi Sarajeva“, a pored njega na programu je i nagrađivani film domaće rediteljke Mine Đukić „Neposlušni“.

Program „Mladi duh Evrope“ predstaviće dva filma domaćih mladih autora „Leto bez meseca“ i „Cveće zla“, zajedno sa još 11 ostvarenja.

Filmovi „Nebeska smena“, „Šta se desilo s Timi“, „Slobodan pad“, „Druga Mađarska“, „Naše žene“ i „Velika sveska“ biće prikazani u programu Novi mađarski film.

Deo festivala biće posvećen ekološkom dokumentarnom filmu, a izabrano je sedam angažovanih dokumentaraca, dok će šest filmova biti prikazano povodom godišnjice početka Prvog svetskog rata.

U pratećem programu festivala biće organizovana izložba „Srbija i Srbi u Prvom svetskom ratu na filmu“ i prikazan film „Golgota Srbije“ Stanislava Krakova, a najavljena je i debata o ekološkim posledicama NATO bombardovanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga