Kloc: Kosovo je opijum za srpski narod

"Kosovsko pitanje je u rukama srpske politike još uvek 'opijum za srpski narod', da ne bi došao na ludu ideju da pita o bolnicama, školama i radnim mestima"

16. feb 2013

Politički analitičar iz Nemačke Volfgang Kloc ocenio je da srpski političari koriste pitanje Kosova kao „opijum za srpski narod“.

„Kosovsko pitanje je u rukama srpske politike još uvek ‘opijum za srpski narod’, da ne bi došao na ludu ideju da pita o bolnicama, školama i radnim mestima. Kada Srbija prestane da guta taj simbolički opijum, tada će i s realnim heroinom i gospodom Šarićima izaći na kraj“, rekao je Kloc za sutrašnji novosadski Dnevnik.

On je ocenio da je kosovsko pitanje „katalizator moći“ za sve stranke, od SNS do DSS, SRS, Nove Srbije, „i još dalje desno“.

„Kada bi to pitanje bilo rešeno – na bilo koji način – čime bi onda te političke snage privlačile demokratsku saglasnost? Da li bi mogle da ponude rast blagostanja? Pravnu sigurnost? Bolje škole i bolnice? U doglednom vremenu – ne! Stoga se tzv. kosovski problem mora držati onoliko dugo otvorenim, sve dok srpska politika u pretežnom delu ne pronađe druge puteve i strategije kako bi osigurala moć“, rekao je Kloc.

Volfgang Kloc donedavno je bio direktor regionalne kancelarije nemačke fondacije „Hajnrih Bel“ za jugoistočnu Evropu u Beogradu.

Celi intervju možete pročitati na:

http://www.dnevnik.rs/politika/kloc-kosovo-je-i-dalje-%E2%80%9Eopijum-za-narod%E2%80%9D

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga