Kliz: Humor je ključan u teškim vremenima

Proslavljeni engleski glumac Džon Kliz, zvezda serijala “Monti Pajton”, izjavio je na 23. Sarajevo film festivalu da su komedija i smeh od ključnog značaja u vremenu u kojem živimo

18. avg 2017

Proslavljeni engleski glumac Džon Kliz, zvezda serijala “Monti Pajton”, izjavio je na 23. Sarajevo film festivalu da su komedija i smeh od ključnog značaja u vremenu u kojem živimo.

Na ceremoniji uručenja Počasnog Srca Sarajeva, koje je dobio za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, Kliz je rekao da je čuo da je i tokom opsade Sarajeva 90-ih bilo onih koji su uveseljavali druge ljude.

“Super je da vas u takvim situacijama održi humor”, rekao je Kliz, kome je počasna nagrada 23. SFF-a uručena uoči projekcije filma “Riba zvana Vanda”.

Kliz je rekao i da će ponovo doći na SFF, jer je, kako je naveo, pitao direktora Mirsada Purivatru da li će ga zvati ponovo, a kada mu je ponudio da bude član žirija, oberučke je prihvatio.

Povodom Počasnog Srca Sarajeva, koje je u prvim danima 23. SFF-a dobio i američki reditelj Oliver Stoun, Kliz je rekao da mu to priznanje predstavlja izuzetnu čast i da je čak malo postiđen što se našao u istoj kategoriji sa filmskim velikanima kao što su Robert de Niro, Martin Skorseze, Stiven Frirs…

Prema njegovim rečima, nagradu je stoga prihvatio “ne kao glumac, već kao komičar”.

Tokom ceremonije, kojoj je dao poseban ton specifičnim humorom, Kliz je rekao da je, po dolasku u Sarajevo, bio “vrlo uplašen”, jer se našao okružen visokim, snažnim ljudima koji su ga pratili u stopu.

“Rekli su mi da je to obezbeđenje i da su tu da me zaštite. Iznenadio sam se – zašto da me štite kada sam popularan u Sarajevu? Rečeno mi je da su tu da me štite da mi se ne bi nešto desilo. Onda sam shvatio da možda pokušavaju da spreče da me neko ne ubije… Ako dobro razmislimo, ne bi bilo prvi put da neko bude ubijen u Sarajevu”, rekao je Kliz koji se prethodno na crvenom tepihu pohvalio lokalnim medijima da je ranije već u Sarajevu bio u kafiću u kojem je svojevremeno bio i Gavrilo Princip, a dodao je u šali i da ne namerava da pokrene III svetski rat.

Kliz je poručio građanima Sarajeva da treba da budu ponosni na SFF, ističući ulogu Purivatre u pokretanju SFF-a u ratno vreme 90-ih.

“Mora da je bilo stvarno neverovatno pokrenuti nešto ni iz čega. Kakva divna izjava o tome šta rat može da učini kad ne možete da učiniti bilo šta! Nadam se da te svi ponosni”, rekao je Kliz mnogobrojnoj publici u Letnjem kinu.

Kliz je najpoznatiji po doprinosu i ulogama u humorističkim serijama “Leteći cirkus Montija Pajtona” i “Fawlty Towers”, te dugometražnim filmovima “Monti Pajton i sveti gral” i “Brajanov život po Montiju Panjtonu”.

Pored rada na komedijama, Kliz je sa ser Entonijem Džejem osnovao kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je za dvadesetak godina proizvela više od 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste van SAD.

Osim toga, Kliz je koautor knjiga “Kako preživeti svoju porodicu” i “Kako preživeti život”, koje su postale bestseleri, a tiču se psihologije, psihijatrije i njihove primene u životu.

Kliz je i gostujući je profesor na Univerzitetu Kornel.

Sarajevski filmski festival prikazuje od 11. do 18. avgusta više od 230 filmova u 18 programa, uključujući četiri takmičarska, posvećena kinematografijama zemalja jugoistočne Evrope.

Festivalski sajt je sff.ba, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga