- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Klasić: Tito imao strategiju, lideri danas kako ih ko šutne

Hrvoje Klasić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, rekao je da je Jugoslavija je bila važan faktor, a Tito važan igrač, koji se pitao se za mišljenje. Tadašnje generacije imale su strategiju, a danas sa političarima živimo dan za dan, pa kako nas ko šutne, bilo iz Moskve ili Vašingtona, ali strateškog razmišljanja nema, dodao je.

U Danu uživo predstavljena je jednu od prvih sveobuhvatnih monografija koja obrađuje dešavanja u Jugoslaviji 1968. godine. Središnja tema knjige „Jugoslavija i svijet 1968.“ odnosi se na studentske proteste koji te godine nisu zaobišli ni Jugoslaviju.

Klasić je rekao da se 50 godina nakon dešavanja 1968, promenilo puno toga, a najveća promena možda je položaj naših država.

„Jugoslavija u onom trenutku, i njen predsednik u onom trenutku, ona je bila subjekt u svetu u spoljnoj politici, a ne objekt, a danas ne da nismo objekt, pre priloška oznaka za mesto, a ni to nisam siguran jer neko bi morao znati gde se nalazimo“, kazao je on.

Kako je rekao, Jugoslavija je bila važan faktor i interesantna ljudima, igrali smo važnu ulogu u spoljnim poslovima. „U poređenju sa situacijom danas, ne moram reći gde smo danas, i po pitanju entuzijazma, i znalo se da će svaka godina biti bolja, a danas nije tako“, dodao je.

„Tito je bio važan igrač, pitao se za mišljenje, tražili su ga Papa, Brežnjev, Nikson piše Titu da bi ga voleo upoznati i doći u Jugoslaviju… zamislite naše predsednike koji pitaju svetske lidere oko ključnih žarista…, ne verujem da ćemo to više imati“, kazao je.

Klasić smatra da je ono što je Tito imao i tadašnje generacije – strategija. „A danas sa političarima živimo dan za dan, pa kako nas ko šutne, bilo iz Moskve ili Vašingtona, plivamo u tome, ali strateškog razmišljanja nema“.

Utisak je i da su, u odnosu na 1968. današnje generacije studenata inertnije i da imaju manje entuzijazma.

„Nisam video poslednjih godina da se izašlo na ulice zbog nečega što se ne tiče direktno vas… Mislim da postoji niz tema gde bi mladi trebalo da budu solidarni i aktivni, i ne samo mladi nego svi mi… generalno solidarnosti u međuljudskim odnosima, susedskim odnosima, to nedostaje“, zaključio je.

(N1)

Podelite ovu stranicu!