Klačar i Spasojević: Izborni dan ima mana, ali ključni problem – kampanja

"Pomalo smo kao u Danu mrmota"

22. maj 2020

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, i Dušan Spasojević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu složili su se u Novom danu televizije N1 da je „neravnopravnost izbornih učesnika mnogo izraženija tokom izborne kampanje nego samog izbornog dana“. „Ključni problem je sama kampanja, izborni dan ima mana, nesporne su, ali ne utiču na sam izborni rezultat“, kaže Spasojević.

Klačar kaže da se još uvek čini da nismo došli do jedne tačke kada ozbiljno razgovaramo o programima i različitim politikama, kao i da za to postoje tri razloga.

„Jedan je što su generalno kampanje u Srbiji poslednjih nekoliko ciklusa bile personalizovane i retko su bila promišljanja o ideološkoj poziciji. Drugi razlog je što smo imali korona virus koji je uticao na stranke da u poslednjem momentu menjaju političku agendu, i treći što smo mi na početku ovog drugog dela kampanje svedočili nekim događajima gde politika nije bila u prvom planu – protesti, kontraprotesti, obračuni narodnih poslanika, štrajk glađu… Teme koje su bile u prvom planu nisu dozvoljavale da stranke ponude svoju platformu, moje mišljenje je da će se to desiti u danima ispred nas“, kaže Klačar.

Dodaje da izbori nisu bili prva tema.

„Prva tema je bila korona, druga tema tenzija koja postoji. Očekivanja su da će ekonomija biti važna tema u ovoj kampanji“, smatra on.

Spasojević kaže da mu deluje „da kampanja nekako nije ni počela“.

„Pitanje je da li ćemo u ovakvim uslovima dobiti utisak da se ona odigrava u klasičnom smislu. Kada vidite disbalans snaga, komunikacija ne može da bude normalna i uobičajena“, kaže on.

Kaže da se u poslednjih skoro 20 godina naša politika „više vodi oko nekih simboličkih nivoa politike“.

„Kao što je EU, evrocentrična politika, stranke koje su fokusirane na pitanje Kosova… Tema odnosa prema Crnoj Gori je mnogo vidljivija nego tema poreske politike. Naša politika je utemeljena na tim pitanjima identiteta, vrednosti, to karakteriše našu politiku, stranke se teško odriču tih vrednosti po kojima ih birači znaju“, kaže Spasojević.

Klačar kaže da je „2014. možda bila poslednja godina gde smo imali takvu vrstu političke kompeticije“.

„Mi nakon toga svedočimo degradaciji različitih elemenata u našoj demorkatiji. Mi pluralizam gubimo kontinuirano od 2014. godine, a sasvim sigurno od 2016. godine“, kaže.

O funkcionerskoj kampanji

Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Klačar kaže da je njegov utisak da su javni funkcioneri počeli malo više da vode računa o svojim javnim nastupima.

„I dalje je teško pronaći tu distinkciju kada javni funkcioneri nastupaju kao predstavnici stranke, a kad kao funkcioneri. Najveći doprinos bi bio da se javni funkcioneri u danima ispred nas u potpunosti fokusiraju na svoje političke stranke, da se odloži sve što je moguće od državnih aktivnosti, a najveći deo je moguće. Najbolje da u danima ispred nas budu stranački funkcioneri, a da samo neodložne aktivnosti održe. To bi u najvećoj meri doprinelo smanjenju tenzija“, kaže Klačar.

Spasojević dodaje da je funkcionerska kampanja ovde dugo karakteristika.

„Jedan od najjednostavnijih načina jeste da se odvoje te dve pozicije, to nekad nije moguće. Bilo bi lakše da imamo slobodnije medije, kada bi vas na licu mesta stavili u neprijatnu situaciju ako prelazite te granice. Funkcionerska kampanja će verovatno uvek postojati, ali podaci ovde pokazuju da je preterala, prešla neku meru“, kaže Spasojević.

Govoreći o samom izbornom danu, Klačar kaže da je možda važnije baviti se onim što možemo da uradimo do samog izbornog dana.

„Izborni dan u suštini i dalje protiče relativno normalno, postoje greške, postoje problemi, ali ako govorimo o neravnopravnosti izbornih učesnika, ona je mnogo izraženija tokom izborne kampanje“, kaže Klačar.

Spasojević se slaže sa tim.

„Ključni problem je sama kampanja, izborni dan ima mana, nesporne su, ali ne utiču na sam izborni rezultat. Ove godine će na izbornom danu biti veliki pritisak, jer će neke cifre biti vrlo važne, recimo pitanje izlaznosti“, kaže on.

Klačar kaže da se mi godinama unazad nalazimo u situaciji gde ključni politički akteri ne komuniciraju.

„Kakav god format da se nađe, verovatno će neko naći neku vrstu zamerke, ali je činjenično stanje da koji god razgovor da se desi će značiti veliki napredak i ako postoji šansa da se desi trebalo bi iskoristiti svaku priliku, jer sam taj razgovor je velika stvar za ovu predizbornu kampanju“, kaže Klačar.

Spasojević je rekao da mu se čini da „svi jedva čekamo da se desi taj izborni dan da vidimo kako su se birači raspodelili“.

„Taj entuzijazam za kampanju, koja je počela, pa stala, mislim da se već oseća jedna vrsta zamora, da smo pomalo kao u Danu mrmota, da se to do samog izbornog dana neće promeniti, a da ćemo dan posle dočekati ista pitanja, kao danas“, kaže on.

Klačar kaže da „današnje debate o bojkotu i one koje su bile pre raspisivanja izbora su dve različite debate“.

„Ono što mi danas imamo kao temu gotovo da više nije debata o bojkotu, to je zauzimanje što bolje pozicije posle izbora“, kaže on.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: RIK
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga