Kisić: Razmisliti o otvaranju graničnih prelaza sa susednim zemljama

"Epidemija se odjavljuje kada istekne dvostruki maskimalni inkubacioni perid bez novozaraženih, a to je 28 dana"

07. maj 2020

Članica državnog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u tom telu još nije tačno definisano kada će i kako biti otvorene granice i ukinut karantin za one koji ulaze u zemlju.

Kisić je za Radio-televiziju Srbije rekla da otvaranje granica ne zavisi samo od naše zemlje, nego je potreban konsenzus sa drugim državama, koje su do sada donosile različite preporuke, tako da treba videti koji će režim najefikasniji.

Ona je istakla da se 18. maja otvaraju aerodromi, pa će se onda videti kakva će biti situacija sa putnicima koji dolaze. Kisić smatra i da treba razmisliti i o mogućnosti otvaranja nekih graničnih prelaza prema susednim zemljama, navodeći da će zbog nastavka rada fakulteta dolaziti mnogo studenata koji su iz Crne Gore ili Republike Srpske.

„Aktivnost korona virusa u Srbiji je definitivno oslabila, ali je bitno da ne zaboravimo da je virus i dalje tu i je aktivan je, samo su mnogo manje šanse da se inficiramo i zato svako od nas treba da se pridržava mera i saveta za smanjenje rizika od zaraze i prenosa infekcije“, poručila je Kisić Tepavčević.

Mnogo je manja mogućnost da se zarazimo, a i ako se to desi, Kisić Tepavčević smatra da su „velike šanse da zaraženi ima blagi oblik bolesti„.

Kisić Tepavčević je rekla kako narednih dana očekuje sve bolje epidemiološke pokazatelje, navodeći da se epidemija odjavljuje kada istekne dvostruki maskimalni inkubacioni perid bez novozaraženih, a to je 28 dana.

„Bitno je da epidemijsku formu zaustavimo i idemo ka silaznom toku epidemije, sada slede jednocifrenci bojevi, ali će sporadično odžavanje biti nastavljeno. Međutim, ako virus ostane bilo gde u svetu, velika je verovatnoća da će se ponovo pojaviti i u drugim zemljama, to smo videli sa iskustvom iz Kine i širenja zaraze u drugim zemljama. Kovid nas je pdosetio šta su to zarazne bolesti“, rekla je Kisić Tepavčević.

(FoNet, Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga