- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kisić: I srpska elita je učestvovala u zločinu u Srebrenici

Izabela Kisić iz Helsinškog odbora ocenila je da se u Srbiji zamagljuju činjenice o Srebrenici, te da je u tom zločinu učestvovala i srpska elita.

„Srpske elite su učestvovale u tom zločinu, nije reč samo o neposrednim izvršiocima, reč je i o umetnicima, naučnim radnicima, političarima tada iz vlasti i iz opozicije koji su propagirali tu nacionalističku politiku koja je samo dala nož u ruke izvršiocima“, rekla je Kisić za televiziju N1.

On je ukazala da je Haški sud pokazao da se u Srebrenici dogodio genoicid, kao i nekoliko međunarodnih sudova, te da je isto utvrđeno i u presudi Ratku Mladiću.

„Osuđeno je minimum 45 ljudi za genocid u Srebrenici“, navela je ona.

Dodala je da je Haški tribunal najznačajniji izvor podataka, tj. da će arhiva Haškog tribunala tek biti korišćena, što je, kako dodaje, ogroman potencijal za širenje istine o tome šta se desilo.

Izabela Kisić kaže i da je bilo mnogo opstrukcija Haškog tribunala i pokušaja da se ne dostave podaci.

„Srbija je puno dokumenata dala u kojima su ključne stvari bile zatamnjene“, napomenula je.

Dodaje da nema puno poverenja u domaće sudove u Srbiji, zbog načina kako su do sada radili, posebno kad je reč o Srebrenici.

Prema njenim rečima, kad je reč o poslednjem suđenju osmorici pripadnika MUP-a Republike Srpske, koji su, kako navodi, bili učesnici genocida, oni se danas brane sa slobode i smatraju se bezopasnim za društvo.

Dodala je i da se proces stalno opstruira kvazi proceduralnim razlozima i da se baca senka na iskrenost tih suđenja.

„Teško je bilo šta očekivati od onih koji su danas na vlasti – naročito od dve vladajuće stranke SNS, koja je nastala iz SRS, i SPS“, ocenila je ona, dodavši da „kad učestvujete u prljavštini takvoj i kad pokušavate da sakrijete tu prljavštinu, vi ne možete izaći iz tog blata, vi ste stalno u blatu“.

Izabela Kisić ističe i da postoji stalna pretenzija Srbije na Republiku Srpsku, te da je to „i suština i razlog zašto se ne govori o odgovornosti za rat“.

„Niko ne negira da su postojale srpske žrtve, i to su, nažalost, žrtve velikosrpske ideologije i politike koja je stajala iza tog rata“, navela je ona.

(Autonomija, N1, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!