- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kisač: Liga traži matičara koji zna slovački jezik

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputio je zahtev Mesnoj zajednici Kisač u kojem se traži da Kisač dobije matičara koji bi govorio i slovački jezik, saopšteno je danas iz te stranke. Povodom Dana maternjeg jezika, dodaje se, pismo je juče upućeno i Gradskoj upravi za opšte poslove.

U pismu se ističe da je LSV u više navrata insistirala da Kisač mora imati svog matičara, koji bi pored srpskog, govorio i slovački jezik, a radio puno radno vreme, svaki dan sem vikendom.

„Budući da nadležni u Mesnoj zajednici kojima smo se obraćali ne čine ništa, ili barem ne čine dovoljno da se ovaj problem reši, obraćamo Vam se sa molbom da se lično zauzmete za to da gradska vlast ispuni ovu svoju obavezu prema građanima i građankama Kisača koji uredno plaćaju porez i sve svoje obaveze prema gradu“, piše u pismu novosadske Lige.

U njemu se ocenjuje da je nedopustivo da Novi Sad ne može da obezbedi jednog matičara za 5,5 hiljada žitelja Kisača i da u to mesto na četiri sata dolaze ljudi na zamenu iz Rumenke, Stepanovićeva ili sa Čeneja.

Ligaši su poručili da je važno da matičar zna i slovački jezik, jer građani Kisača koji pripadaju slovačkoj nacionalnoj zajednici imaju pravo da koriste svoj maternji jezik kod matičara, te da i mladenci imaju pravo da biraju na kojem jeziku će se venčati.

„Brojne građanke i građani Kisača su prošle godine svojim potpisima podržali peticiju Mesne organizacija LSV“, dodaje se u pismu.

Ligaši su nadležne pozvali da ne dopuste da se od građana Kisača prave građani drugog reda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!