- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kiš: Država legalizovala uzurpaciju, a ratare proglasila kriminalcima

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš ocenio je danas da će se incidenti zbog uzurpacije državnog zemljišta, poput onog u okolini Sombora, ponoviti jer je država donela Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji se ne može sprovesti.

Kiš je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da su ratari koji su uhapšeni u Gakovu kod Sombora više od mesec dana čuvali njive od uzurpatora.

“A danas su oni proglašeni uzurpatorima i krivcima za situaciju. Nedopustivo je da institucije zataje i ne rade svoj posao, a da mi, paori, budemo proglašeni krivima zbog toga“, rekao je Kiš.

Poljoprivrednici iz Gakova, koji su više od mesec dana spavali na njivama u tom mestu i sprečavali uzurpatore da uđu u državni posed, uhapšeni su prošlog petka.

Prekršajni sud u Apatinu je dan nakon toga doneo jednu oslobađajuću presudu, a preostalih pet poljoprivrednika osuđeno je na 30 dana zatvora, zbog čega su reagovale sve stranke, kao i predstavnici Pokrajinske vlade.

Kiš je kao “skandaloznu” ocenio izjavu resornog državnog sekretara Zorana Rajića, koji je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede bilo prinuđeno da predloži lokalnim samoupravama da onima koji su državne njive obrađivali nezakonito, omoguće da nastave da to rade i ove godine bez održane licitacije, i da pritom plate tek prosečnu cenu zakupa, jer opštine i gradovi zbog izbora neće funkcionisati bar dva meseca, pa neće biti moguće održavati licitacije zemljišta.

„Mi smo godinu dana upozoravali da će doći do toga, ali država je zanemarila interes poljoprivrednika, budžeta i društva i legalizovala uzurpaciju, ohrabrujući svojim zaključkom da se zakon ne poštuje“, dodao je Miroslav Kiš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!