Kirbi u poseti Vladi i Skupštini Vojvodine

Ambasador SAD: Srbija bi, u svetlu slanja slike o sebi u svet, trebalo da iskoristi potencijal Vojvodine

30. maj 2013

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi (Michael Kirby) izjavio je danas da će Vojvodina zahvaljujući geografskom položaju i susedima koji će od juna meseca biti članice Evropske unije, postati veoma atraktivna za strane investitore.

Kako se navodi u saopštenju Biroa za informisanje Vlade Vojvodine, Kirbi je tokom susreta s predsednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem pohvalio napore vlade u privlačenju stranih investicija i očuvanju multietničnosti u Vojvodine.

Pajtić je rekao da je Vlada Vojvodine odavno prepoznala geografske prednosti Pokrajine i da će nastaviti u okviru svojih mogućnosti da investira u razvoj infrastrukture i poboljšanju nivoa obrazovanja, zarad privlačenja stranih investicija.

On je naveo da je od ukupnih investicija koje su stigle u Srbiju, oko 45 odsto realizovano u Vojvodini, da se iz IPA programa prekogranične saradnje Srbije sa susednim državama većina odnosi na saradnju korisnika sa teritorije Vojvodine, kao i da je prema „Fajnenšeltajmsu“ Vojvodina na četvrtom mestu u Evropi po efikasnosti stranih ulaganja.

Pajtić je ocenio da su ove činjenice Vladu Vojvodine opredelile da i u narednom perodu nastavi da vodi politiku stvaranja uslova za privlačenje investitora, pri čemu će posebnu pažnju posvetiti ravnomernom regionalnom razvoju i izgradnji industrijskih zona u svim opštinama, što bi trebalo da obezbedi očuvanje reputacije ekonomski razvijene Pokrajine.

„Uspešni programi međuregionalne saradnje koju Vojvodina ima sa županijama u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, doprineli su unapređenju ukupne saradnje Srbije sa državama u regionu“, rekao je Pajtić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i ambasador Kirbi složili su se tokom susreta da su koraci koje Srbija pravi na putu ka EU veoma ohrabrujući i da daju povoda za optimizam u pogledu bolje budućnosti građana.

Naglasivši da se u proteklih godinu dana u zemlji i društvu dogodilo puno pozitivnih stvari koje ukazuju na spremnost aktuelne vlasti da se suoči s problemima koji su dugoročno opterećivali Srbiju, Pastor je rekao „da se problemi mogu rešavati samo ako se s njima suoči i ako se o njima otvoreno razgovara“.

„Vođeni upravo ovakvim uverenjem, učinili smo dosta napora da priču o Deklaraciji o ustavnim i zakonskim pravima AP Vojvodine vratimo u institucionalne okvire, koristeći se sredstvima parlamentarne demokratije“, naveo je Pastor.

Ambasador SAD rekao je da su prednosti Vojvodine višenacionalnost i multikulturalnost i da bi Srbija, u svetlu slanja slike o sebi u svet, trebalo da iskoristi taj potencijal.

Majkl Kirbi je ukazao da građane Srbije najviše muče ekonomski problemi i da bi se njihovom ublažavanju i rešavanju trebalo posvetiti u punom kapacitetu, pre svega pokretanjem privrede, poljoprivrede i industrije.

Ambasadora Kirbija primio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, koji je rekao da je fokus ulaganja iz pokrajinskog budžeta stavljen na popravku kanalske mreže, nabavku opreme za sisteme za navodnjavanje i izgradnju protivgradnih mreža, kao i na
unapređenje voćarske i povrtarske proizvodnje.

Ješić je rekao da je cilj Vlade Vojvodine sigurnija i izvesnija poljoprivredna proizvodnja, što bi doprinelo i povećenju profita po hektaru.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga