Kipar obeležio 40 godina turske okupacije severa

Istovremeno su okupacione vlasti takozvane - međunarodno nepriznate - "Turske Republike Severni Kipar" slavile u prisustvu predsednika Turske Abdulaha Gula

20. jul 2014

Zavijanjem sirena u nedelju u zoru je u gradovima i selima slobodnog dela Kipra obeležena 40. godišnjica početka vojne invazije Turske na sever te ostrvske države, koji je i dalje pod turskom okupacijom, a zemlja i danas podeljena, uprkos mnogobrojnim diplomatskim pokušajima.

Istovremeno su okupacione vlasti takozvane – međunarodno nepriznate – „Turske Republike Severni Kipar“ slavile u prisustvu predsednika Turske Abdulaha Gula, smatrajući da je 1974. desant teško naoružanih turskih vojnika bio „mirovna operacija“: da navodno zaštite tursku manjinu na Kipru posle pokušaja puča radi prisajedinjenja tog mediteranskog ostrva s Grčkom.

U nedeljama posle invazije, Turska je okupirala 37 teritorije Kipra što je primoralo 160.000 kiparskih Grka i desetine hiljada kiparskih Turaka da napuste svoja sela. Po zvaničnim izvorima kiparskih Grka, u sukobu je poginulo 3.000 ljudi, 1.400 se i danas smatra nestalim, a desetine hiljada su ranjene.

Tokom molitve u glavnom gradu, Nikoziji, predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je da je došlo vreme mira i ujedinjenja.

„Četrdeset godina je dovoljno svima – ne samo nama, već i Turskoj i kiparskim Turcima – da shvate da bi rešenje koristilo svima“, rekao je predsednik, osudivši odlazak Gula na okupirani sever, kao „provokaciju“.

Anastasijadis je u govoru pozvao Ankaru da pokaže „aktivnu i primernu posvećenost“ nalaženju rešenja za kiparski konflikt.

Istovremeno, turski predsednik koji je prisustvovao vojnoj paradi na okupiranom severu, pripisao je odgovornost za izostajanje rešenja rukovodstvu Kipra.

„Rešenje će biti moguće samo ako bude zasnovano na realnosti na ostrvu“, rekao je on. „Potrebna je politička volja, a kiparski Turci su je pokazali“, rekao je predsednik Turske.

Gul je takođe obećao sunarodnicima da će vlada Turske, jedina koja priznaje postojanje „Turske Republike Severni Kipar“, „biti na vašoj strani u svim okolnostima, kao i do sada“.

Prve turske trupe iskrcale su se 20. jula 1974. u Kireniji (na severu) u 05:30 GMT, i turska vojska je od tada neprekidno na Kipru gde, kako se procenjuje, drži više od 40.000 vojnika i oficira, od kojih su mnogi tu s porodicama, a na grčka imanja su dovedeni i kolonisti iz Turske.

Za kiparske Grke, to prisustvo je najspornija tačka sukoba koji nije rešen uprkos mnogobrojnim konferencija i pregovorima pod okriljem UN.

Direktni pregovori Kipra i tursko-kiparske vlasti, prekinuti 2012. godine, nastavljeni su – za sada bez uspeha – februara ove godine, ponovo pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, i uz snažnu deklarativnu podršku Vašingtona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga