Kina testirala dron za rastjerivanje smoga

Bespilotna letjelica u zrak ispušta katalizator koji pomaže razrjeđivanju smoga i magle u zagađenim gradovima Kine

10. mar 2014

Kina je testirala bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje, koja bi trebala pomoći u borbi protiv smoga, jer stvara sve veće teškoće u kineskim gradovima.

Bespilotnu letjelicu proizvela je podružnica velike državne kompanije Avijacijske industrijske korporacije Kine (AVIC), a protiv onečišćenja zraka se bori tako da u zrak ispušta katalizator koji pomaže razrjeđivanju smoga i magle.

„Čak i u uvjetima jako slabe vidljivosti bespilotna letjelica može letjeti tačno predviđenim smjerom“, prenosi agencija Xinhua. Testiranje je obavljeno u centralnoj pokrajini Hubei.

Gotovo nijedan kineski grad u kojemu se pratilo onečišćenje nije zadovoljio ekološke standarde, rekao je u subotu zamjenik kineskog ministra za zaštitu okoliša Wu Xiaoqing.

Od 74 grada obuhvaćena istraživanjem, u sedamdeset i jednom su utvrđeni problemi različitog stepena, naveo je Wu na konferenciji za novinare povodom godišnjeg zasjedanja Parlamenta u Pekingu.

‘Rat zagađenju’

Okoliš se nametnuo kao jedna od najvažnijih zadaća, dok vlada sve veća zabrinutosti javnosti zbog onečišćenja zraka u gradovima, presušivanja i onečišćenja izvora vode i općeg industrijskog onečišćenja obradive zemlje.

Zadaća kineske politike zaštite okoliša dio je šireg programa diverzifikacije i unapređenja domaće privrede, snažno usmjerene na iskorištavanje prirodnih bogatstava zemlje.

Kineski premijer Li Keqiang objavio je u srijedu „rat“ zagađenju, kao odgovor na rastuću zabrinutost stanovništva zbog hroničnog smoga i problema s prehrambenom sigurnosti.

„Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom“, kazao je premijer, koji je dužnost preuzeo prije godinu dana.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga