Kina spremna na umjereni baby boom

Nakon tri decenije, smatra se da je u Kini spriječeno više od 400 miliona porođaja

17. nov 2013

Kina najavljuje reforme čiji su cilj promjene u društvu i restrukturiranje ekonomije. Jedna od njih bit će i opuštenija primjena dosadašnje takozvane politike jednog djeteta, koja bračnim parovima nije dozvoljavala da imaju više od jednog potomka.

Većina današnjih roditelja ili onih koji će to uskoro postati, rođeni su poslije 1979. godine, kada je počela primjena politike jednog djeteta. Oni su jedinci.

Porodice sve manje

Xie Dong, majka, govori: „Veoma sam uzbuđena. Želim još jednu djevojčicu.“

Ova majka kaže kako je zahvalna u istoj mjeri koliko je dosad bila ogorčena. Nije mislila da će ikad doći do promjena. Ova politika nastupila je u vrijeme kada je Kina bila siromašna zemlja sa populacijom koju vlasti nisu uspijevale izdržavati.

Nakon tri decenije, smatra se da je u Kini spriječeno više od 400 miliona porođaja. Ali, baby boom će i sada, vjerovatno, biti umjeren.

Kina jeste mnogo bogatija. Ali, sa većim razvojem zemlje, porodice su sve manje, uprkos promjenama. U svakom slučaju, ono što je 1970-ih godina prošlog stoljeća bilo neobično za Kinu, sada je postalo norma.

Generacije jedinaca u porodici sada su i sami roditelji. Nudi im se mogućnost da imaju više od jednog djeteta. Ali, hoće li se to dogoditi ili ne, sasvim je druga stvar.

Dok je u to vrijeme bujanje populacije predstavljao problem, danas su razlog za brigu stare osobe. Prošle godine, prvi put je došlo do smanjenja kineske radne snage. Stoga su vlasti povisile gornju granicu za odlazak u starosnu penziju.

Smanjen broj smrtnih kazni

Predsjednik Xi Jingping je, također, smanjio broj smrtnih kazni za određene zločine, i počeo zatvarati kontroverzne kampove „obrazovanje putem rada“. Milioni osoba zatvarani su zbog navodnih prekršaja, bez suđenja. Zloupotrebljavali su ih zvaničnici koji su ih tu držali, prema njihovom mišljenju, radi provjere.

Pu Zhiqiang, advokat za ljudska prava, objašnjava: „ Ljudima će biti dozvoljeno da se brane, žale, imaju advokate, ulažu prve i druge žalbe. Ukratko, ljudi će imati mnogo više prilika da brane svoja prava.“

Mnogi od ovih roditelja proživjeli su tri decenije dubokih promjena u kineskom društvu. Ukoliko su posljednje reforme znak nečeg novog što dolazi, njihova djeca će, također, odrasti u vremenima dramatičnih promjena.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga