Kina priznala postojanje takozvanih kancerogenih sela

Kinesko ministarstvo okoliša u petak je priznalo postojanje takozvanih "kancerogenih sela", nakon višegodišnjih javnih spekulacija o zagađenju u određenim regijama

22. feb 2013

Kinesko ministarstvo okoliša u petak je priznalo postojanje takozvanih „kancerogenih sela“, nakon višegodišnjih javnih spekulacija o zagađenju u određenim regijama.

Aktivisti godinama tvrde da je stopa obolijevanja od raka u nekim selima u blizini tvornica i zagađenih vodotokova u porastu.

Termin „kancerogono selo“ nema, međutim, tehničku definiciju i u izvještaju ministarstva se ne pojašnjava taj termin, prenosi BBC.

Posljednji izvještaj ministarstva okoliša naslovljen je kao „Smjernice i kontrola rizika koji predstavljaju hemikalije za okoliš tokom petogodišnjeg perioda (2011-2015)“. U izvještaju se navodi da je proizvodnja i potrošnja štetnih hemikalija zabranjenih u brojnim razvijenim zemljama još prisutna u Kini.

„Toksične hemikalije izazvale su brojne ekološke incidente povezane sa zagađenjem vode i zraka“, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se također naglašava da bi takve hemikalije mogle predstavljati dugoročni rizik za ljudsko zdravlje, direktno ih povezujući s takozvanim „kancerogenim selima“.

„Postoje čak i neki ozbiljni zdravstveni i društveni problemi poput pojavljivanja kancerogenih sela u pojedinim regijama“, navodi se u izvještaju.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga