Kina: Pristup mrežama u slobodnoj trgovinskoj zoni

U prvoj zoni slobodne trgovine u Kini bit će dozvoljen pristup Facebooku, Twitteru i drugim internetskim stranicama

25. sep 2013

Pristup Facebooku, Twitteru i drugim internetskim stranicama, koje su zabranjene u Kini, bit će dozvoljen u prvoj zoni slobodne trgovine ove azijske države, što je rijedak izuzetak iz strogih pravila kontrole interneta, javlja jedan list iz Hong Konga.

Navodeći neimenovane izvore, South China Morning Post je, također, naveo kako će vlasti biti otvorene za ponude stranih telekomunikacijskih kompanija za licence u vezi s pružanjem internetskih usluga u zoni.

Vladajuća Komunistička partija agresivno cenzurira internet, rutinski briše objave na globalnoj mreži i blokira pristup stranicama za koje smatra da su neprikladne ili imaju politički osjetljiv sadržaj.

Zvanični Peking blokirao je pristup Facebooku i Twitteru sredinom 2009. godine, nakon smrtonosnih nemira u zapadnoj regiji Xinjiang, za koje su vlasti navele da su potaknuti preko socijalnih mreža.

Direktne investicije

Internetska stranica New York Timesa je blokirana od prošle godine, kada je objavljeno da je porodica tadašnjeg premijera Kine Wena Jiabaoa prigrabila veliko bogatstvo.

Nedavno odobrenoj Slobodnoj trgovinskoj zoni Shanghai, koja bi trebala biti otvorena 29. septembra, cilj je privlačenje direktnih investicija iz inozemstva uz pomoć otvorenog pristupa internetu i prihvatljivijih poreznih zakona. Poslužit će, također, kao testni pogon za reforme za ostatak Kine, objavilo je Državno vijeće.

Ideja o deblokadi internetskih stranica u Zoni je potez kako bi se stranici „osjećali kao kod kuće“, citiran je Vladin izvor u South China Morning Postu.

„Ako ne mogu pristupiti Facebooku ili čitati New York Times, pitat će se kako se onda slobodna zona razlikuje od ostatka Kine“, dodao je.

Bez žalbi telekoma

Glasnogovornik Facebooka kazao je kako kompanija nema komentar na navode ovog lista, dok sa Twittera i New York Timesa nisu bili dostupni za komentar.

Tri najveće telekom kompanije u Kini – China Mobile, China Unicom i China Telecom – dobile su instrukcije o odluci da se dozvoli strana konkurencija u Slobodnoj zoni, kazali su izvori kineskog lista.

Ove tri firme u državnom vlasništvu se nisu žalile, jer znaju da je odluka dobila podršku kineske administracije, uključujući premijera Lija Keqianga, koji je podržao kreiranje Slobodne zone Shanghai, dodao je izvor South China Morning Posta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga