Kina ne pristaje na međunarodnu istragu porekla korona virusa

Informacija o poreklu novog korona virusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti kovid-19

25. apr 2020

Kina je odbacila zahteve za sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o poreklu novog korona virusa koji se iz te zemlje raširio po svetu.

Diplomata Kine u Velikoj Britaniji Čen Ven rekla je za Bi-Bi-Si (BBC) da su takvi zahtevi „politički motivisani“ i da bi njihovo ispunjenje skrenulo „ne samo pažnju nego i resurse“ Kine s borbe protiv korona virusa.

„To je politički motivisana inicijativa, mislim da niko ne može da pristane na to. To nikom ne bi donelo ništa dobro“, kazala je Čen.

Ona je navela da ima puno glasina o poreklu korona virusa, i ocenila da su takve dezinformacije opasne.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza korona virusom.

Informacija o poreklu novog korona virusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti kovid-19, navodi BBC.

Pretpostavlja se da je zaraza korona virusom potekla s pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje.

EU je nedavno optužila Kinu, i u još većoj meri Rusiju, za širenje dezinformacija o zdravstvenoj krizi izazvanoj širenjem virusa.

Predsednik SAD Donald Tramp često napada Kinu zbog njenog odnosa prema epidemiji korona virusa, dok je savezna američka država Misuri tužila kinesku vladu, optuživši je da je premalo učinila na sprečavanju širenja virusa.

Naučnici uglavnom odbacuju spekulaciju da je korona virus napravljen u laboratoriji instituta za virologiju u Vuhanu.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga