Kina najavila ukidanje radnih logora

Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav reedukacije radom koji je na snazi od 50-ih godina i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine

07. jan 2013

Kina će ukinuti svoj kontroverzni sustav prisilnih radnih logora za reedukaciju, pišu kineski mediji pozivajući se na šefa kineske službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik komunističke partije Xi Jinping.

Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav reedukacije radom koji je na snazi od 50-ih godina i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine.

Korištenje sustava reedukacije radom završit će ove godine nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa (parlamenta), javila je kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua.

Sustav radnih logora za reedukaciju uveden je u kineski pravni sustav 50-ih godina. Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente i za sitnije kriminalce. Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga