Kina i Vijetnam obnavljaju vojne veze

Veze između dvije zemlje zaoštrile su se ove godine kada je Kina postavila naftnu platformu u vodama Južnog kineskog mora na koje polaže Hanoj

18. okt 2014

Kina i Vijetnam dogovorili su da obnove vojne veze i riješe svoje pomorske sporove na juče održanom sastanku visokih delegacija u Pekingu, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Veze između dvije zemlje zaoštrile su se ove godine kada je Kina postavila naftnu platformu u vodama Južnog kineskog mora na koje polaže Hanoj. To je izazvalo antikineske nerede u Vijetnamu, gdje su uništavane kineske fabrike i hiljade kineskih radnika moraloje da napusti zemlju.

U Pekingu su se juče sastali vijetanmski ministar odbrane Pung Kang Tan i potpredsjednik Kine Li Juančao, koji je pozvao dvije zemlje da povećaju političko povjerenje i krenu u rješavanje pomorskih sporova, prenosi Sinhua.

Tan se takođe sastao sa svojim kineskim kolegom Čang Vankanom kada su se dvije strane dogovorile da obnove vojne veze i odigraju pozitivnu ulogu u rješavanju sporova na moru.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga