Kina dobila novu stranku – pristalica Bo Silaja

Kineski ustav garantuje slobodu udruživanja, govora i okupljanja, što zapravo ne važi u praksi

09. nov 2013

Pristalice bivšeg visokog funkcionera Komunističke partije Kine Bo Silaja, koji se nalazi u zatvoru zbog korupcije, osnovale su političku stranku, prkoseći višedecenijskoj de fakto zabrani osnivanja novih stranaka, navode upućeni izvori.

Partija Dži Sijan, što u prevodu znači „ustav je vrhovna vlast“, osnovana je, kako izvori tvrde, 6. novembra, tri dana pre početka jednog od ključnih sastanaka lidera Komunističke partije posvećenog ekonomskim reformama.

Kako je u izjavi Rojtersu rekao Vang Dženg, jedan od osnivača nove stranke i profesor međunarodne trgovine na Institutu za ekonomiju i menadžment u Pekingu, Bo je imenovan za „doživotnog predsednika“.

„To nije protivzakonito po kineskom zakonu. Legalno je i razumno“, rekao je Vang, ne želeći da precizira koliko članova ima nova partija.

Drugi upućen izvor, koji je zatražio da ostane anoniman, potvrdio je te navode.

Kineski ustav garantuje slobodu udruživanja, govora i okupljanja, što zapravo ne važi u praksi, a u ustavu ne postoji stavka kojom se eksplicitno zabranjuje ili dozvoljava osnovanje političkih partija.

Bo, nekada velika nada u najvišim krugovima Komunističke partije, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu u septembru zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

(Novi magazin)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga