- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kina daje 60 milijardi dolara za Afriku

Službeni Peking obećao je 60 milijardi dolara za razvojne projekte u Africi koja je tu novu veliku investiciju Kine pozdravila sa zahvalnošću na kinesko-afričkom samitu u Johannesburgu.

„Kina je odlučila dodijeliti ukupno 60 milijardi dolara finansijske pomoći Africi, uključujući pet milijardi zajma s kamatnom stopom od nula posto i 35 milijardi zajma s povlaštenom kamatnom stopom“, najavio je predsjednik Xi Jinping u govoru na otvaranju samita.

Najavu je burnim pljeskom pozdravilo dvadesetak afričkih čelnika na samitu u Johannesburgu.

Najavljenom investicijom finansirat će se deset programa saradnje u tri godine: u poljoprivredi, industrijalizaciji, smanjenju siromaštva, zdravstvu, kulturi, sigurnosti i zaštiti okoliša.

Stručnjaci su ipak oprezni u ocjeni. „To je očito velika svota, no radi se uglavnom o zajmovima. Sve dok ne znamo kakav će biti rok otplate, teško je reći je li doista riječ o najvećem ulaganju dosad“, ocjenjuje Deborah Brautigan s Instituta Kina-Afrika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Glavni trgovinski partner Afrike

Peking je u okviru pomoći namijenio 143 milona eura hitne pomoći u hrani državama u kojma je žetva najteže pogođena vremenskim nepogodama izazvanima El Ninom.

Domaćin samita, južnoafrički predsjednik Jacob Zuba pohvalio je ekonomski potencijal kinesko-afričkog partnerstva.

„Kina je glavni trgovinski partner Afrike i Afrika je jedno od glavnih tržišta za kineski uvoz i četvrto tržište za kineska ulaganja“, rekao je, te dodao da očekuje „pozitivne rezultate“.

U deset godina trgovinska razmjena Kine i Afrike otprilike se „udeseterostručila“ i dosegnula je 300 milijardi dolara ove godine, procjenjuje kinesko-afrički industrijski forum. Kina ima više od milion svojih radnika i više od 2.000 preduzeća prisutnih u Africi.

No kineska su ulaganja pala za više od 40 posto u prvih šest mjeseci 2015. u odnosu na lanjsku godinu zbog usporavanja kineskog rasta te i Afrika trpi posljedice kineskog usporavanja, što se odražava na cijene afričkih sirovina.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!