Kina bi da zabrani „remetilačke“ filmove

Vlada zagovra zabranu filmova koji bi mogli da ugroze komunističke vlasti ali joj se iz ruku otimaju internet i blogovi jer mogu biti iskorišćeni za slanje komentara neprihvatljivih za partijske cenzore

15. dec 2011

Kineska vlada traži da se zabrane filmovi koji izazivaju nestabilnost u društvu, populišu terorizam ili podstiču suprostavljanje zakonima, u nastojanju da spreče pojave koje bi mogle da ugroze komunističke vlasti.

Filmovima ne sme da se reklamira uživanje droge, narušava religiozna harmonija ili propagira verski fanatizam, navela je vlada u nacrtu propisa koji su istaknuti na državnom sajtu i koje je prenela agencija Sinhua. Tim predlogom se brani i promocija „đavolskih kultova“ i praznoverja, kao i podsticanje na odavanje državnih tajni. Nacrt kojim se ne preciziraju definicije onoga što je zabranjeno je objavljen kako bi se dobilo mišljenje javnosti pre nego što predlog uđe u proceduru usvajanja. Nije navedeno kada se planira da počne primena novog zakona.

Kineska komunistička pratije, koja insistira na stabilnosti u društvu, pojačala je mere kontrole pred redovnu partijsku promenu rukovodstva krajem iduće godine, naveo je Rojters.

Iako su filmovi i televizijski programi već predmet cenzure u Kini, zabrane se lako daju zaobići zahvaljujući rasprostranjenoj pirateriji na internet sajtovima ili na DVD diskovima koji se za male pare mogu naći na ulicama kineskih gradova. Kineske vlasti su u poslednje vreme izrazile zabrinutost zbog brzog rasta mikroblogova koji mogu biti iskorišćeni za slanje informacija i komentara neprihvatljivih za partijske cenzore. Vlada zato nastoje da pojača kampanju kontrole protiv vulgarnosti, pornografije i „glasina“ koje se pojavljuju na kineskim sajtovima blogova sličnih Tviteru.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga